Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Μια προσωπική απάντηση σε ανάρτηση για την "Αστερούπολη"

Η παρούσα ανάρτηση αποτελεί μια προσωπική απάντηση σε μια κατάπτυστη και γελοία επιστολή που έλαβε – και ανάρτησε – ο φίλος Χάρης Μόχλας στα “Χρονικά”.
Γιατί κάποια πράγματα δεν πρέπει να διαστρεβλώνονται και κυρίως να αφήνονται αναπάντητα, ειδικά όταν σχετίζονται με πρωτόγνωρες πρωτοβουλίες για τον τόπο μας και μας θίγουν (ως εθελοντές στην “Αστερούπολη”) προσωπικά.
Το ίδιο κείμενο θα έμπαινε ως σχόλιο στη συγκεκριμένη ανάρτηση  (ΕΔΩ η ανάρτηση), ως απάντηση στα όσα ισχυρίζεται ο συγγραφέας της επιστολής που δημοσιεύτηκε. Δυστυχώς τα σχόλια στον blogger “δέχονται” μόνο 4.096 χαρακτήρες. Οπότε εστάλη στον Χάρη με τη μορφή word, ώστε αν θέλει να την τοποθετήσει κάτω από την ανάρτηση.
Χάρη,

επέτρεψε μου, χωρίς να είμαι μέλος σε καμιά συντονιστική επιτροπή αλλά όντας κοντά, αρκετό καιρό μετά την έναρξή της, στην προσπάθεια που ονομάστηκε «Αστερούπολη» να κάνω μια αναφορά στην ανάρτησή σου.

Έτυχε να βρεθώ πολλές φορές στα σημεία στα οποία προετοιμάζεται η “Αστερούπολη” (εργαστήρια, κατασκευές, χαρτοκοπτικές δραστηριότητες παιδιών), είτε μόνος είτε όχι.

Λιγότερες φορές, 3-4 (πάντως όχι περισσότερες), έτυχε να βρεθώ προσωπικά, καλεσμένος από τη συντονιστική επιτροπή, σε συναντήσεις της τελευταίας για δούμε τι μπορώ να προσφέρω και εγώ – όπως όλοι – ώστε το εγχείρημα να έχει θετικό απολογισμό και να αποτελέσει την επιτυχημένη αρχή ενός γεγονότος που θα διαρκέσει χρόνια.

Θεωρώ πρώτα – πρώτα ως “φάουλ” από μέρους σου το ότι λαμβάνεις θέση για ένα γεγονός το οποίο δεν έχεις δει από κοντά. Πίστεψέ με, όταν το δεις θα καταλάβεις τι ακριβώς εννοώ.

Επίσης, επέτρεψέ μου να χαρακτηρίσω αντιδεοντολογικό (και άδικο για τα χρόνια της δημοσιογραφίας και την εμπειρία σου) το ότι πρωτού γράψεις οτιδήποτε δεν ήρθες σε επαφή και με άλλους, πλην του αποστολέα της επιστολής αυτής, ή δεν ήρθες σε επαφή με αυτούς που είναι στη Συντονιστική, ώστε να δημοσιεύσεις και τη δική τους άποψη για το θέμα. Γιατί εγώ, ως ένας εκ των δεκάδων ανθρώπων που δήλωσαν εθελοντές στην “Αστερούπολη”, βλέπω τελείως διαφορετικά πράγματα από αυτά τα οποία περιγράφονται στην επιστολή που εστάλη στα “Χρονικά”.

Αν κάποιοι (που δεν έχουν την τόλμη να βάλουν την υπογραφή τους κάτω από τα κατάπτυστα κείμενα που γράφουν) θέλουν να βλέπουν άλλα πράγματα, αυτό είναι δικό τους πρόβλημα και κανενός άλλου. Ένας οφθαλμίατρος θα ήταν το καλύτερο δώρο που θα μπορούσαν να κάνουν στον εαυτό τους για τα Χριστούγεννα!

Αν θέλουν να διαστρεβλώνουν την αλήθεια αυτό είναι επίσης δικό τους πρόβλημα. Σου λέω λοιπόν, επώνυμα και όχι ανώνυμα, πως στο εγχείρημα της “Αστερούπολης” μετέχουν ακόμη και άνθρωποι που εγώ προσωπικά ΔΕΝ ανέμενα να συμμετάσχουν. Και οι συζητήσεις εντός του χωριού αυτό δείχνουν: ότι ο κόσμος θέλει να συμμετάσχει, συμμετέχει, ανταποκρίνεται καλή τη πίστη σε μια ιδέα 5-6 ανθρώπων που γίνεται πραγματικότητα με τη συμμετοχή δεκάδων ανθρώπων, κάθε ηλικίας και επαγγέλματος (από πεντάχρονα παιδιά που τα πηγαίνουν στην προετοιμασία της “Αστερούπολης” οι γονείς τους μέχρι ράφτες και σιδεράδες του χωριού που βοηθάνε – χωρίς φυσικά να ξεχνούμε τους επαγγελματίες εκτός Πλατέος που συνεισφέρουν και αυτοί, όπως ας πούμε τυπογράφοι για τις αφίσες ή διαφημιστές).

Φυσικά, αυτό ήταν πάντα το πρόβλημα ορισμένων: το γεγονός ότι οι σοβαρά σκεπτόμενοι άνθρωποι ΔΕΝ τους ακολουθούν! Μεγάλο το κόμπλεξ λοιπόν, όταν βλέπεις ανθρώπους κάθε ηλικίας να συμμετέχουν σε δράσεις στις οποίες δεν υπάρχουν ινστρούχτορες, αρχηγοί, διάνοιες, μεγάλα κεφάλια. Υπάρχουν απλά εθελοντές και συντονιστές των εργασιών, ώστε να προχωρήσει η δουλειά. Γιατί χωρίς οργάνωση και με μόνο σύνθημα το “αΐντε να κάνουμε κάτι” το αποτέλεσμα θα είναι μηδενικό και καταδικασμένο από την πρώτη στιγμή.

Αυτό είναι το πρόβλημά τους λοιπόν. Η μεγάλη προσέλευση πολιτών. Άλλωστε, ανέκαθεν, σε τέτοιες καταστάσεις (εκτός του ελέγχου τους και εκτός της “ομπρέλας” τους) συμπεριφέρονταν ως προβληματικοί και κομπλεξικοί !

Προσωπικά δεν είδα πουθενά κανένα χωριό χωρισμένο στα δύο. Το αντίθετο μάλιστα!

Λίγοι οι … “θίγμενοι” λοιπόν Χάρη, που προσπαθούν να κάνουν θόρυβο, μπας και ακουστούν οι παραλογισμοί τους.

Όντως, είδα αντιδράσεις για την αποδοχή της δωρεάς ύψους 500 από τη συγκεκριμένη βιομηχανία που βρίσκεται στα βόρεια του χωριού.

Μεταξύ αυτών που αντέδρασαν ήμουν και εγώ, ως εθελοντής-συμμετέχων στην προσπάθεια αυτή.

Η αποδοχή όμως τι σημαίνει; Πως “έδωσα” ένα χωριό ολόκληρο (μαζί με τους εκατοντάδες άλλους ανθρώπους που συμμετέχουν) για ένα πεντακοσάρικο;

Πληροφορώ τους συγγραφείς της επιστολής που έλαβες – που τους χαρακτηρίζω με άνεση ηλιθίους, ανέντιμους και ανίκανους να αποτιμήσουν την αξία του χωριού (αλλά και αυτού που τις μέρες αυτές συντελείται στο Πλατύ) – ότι το χωριό αξίζει πολλά περισσότερα από 500 ευρώ. Γιατί ορισμένα πράγματα δεν είναι θέμα αξίας, είναι και θέμα αξιών.

Γιατί ορισμένοι κοιτούσαν πως να εκμεταλλευτούν πολιτικά ένα θέμα το οποίο αγγίζει ένα χωριό 2300 ψυχών, ώστε να ανελιχθούν πολιτικά και να βρουν “άκρες” που θα βοηθούσαν πρώτα τους ιδίους και μετά τον κοινό σκοπό. Χρησιμοποιώντας τι; Μα την πάνδημη αντίδραση ενός ολόκληρου χωριού (που θα είναι πάλι τέτοια, πάνδημη, αν τα φαινόμενα της βρώμας και της δυσωδίας επανέλθουν – να είσαι σίγουρος!!!). Αυτό έκαναν τα …τσακάλια. Και αν υπάρχουν αμφιβολίες περί αυτής τους της προσπάθειας, τότε ας ερωτηθεί ένα Πλατύ ολάκερο, διαφόρων πολιτικών απόψεων και θα δούμε τι θα απαντήσει!!! Για να δούμε αν θα είναι αληθές ή όχι το ότι άνθρωποι που βρεθήκαμε αντίθετοι σε πολλά ξαφνικά βρεθήκαμε μαζί.

Αλλού λοιπόν είναι το πρόβλημα, όχι στην “Αστερούπολη”!

Και τώρα κάνουν τι; Προσπαθούν να ακυρώσουν με ψεύδη και αερολογίες μια προσπάθεια δεκάδων ανθρώπων. Μια εθελοντική προσπάθεια, ένα “αποτέλεσμα λαϊκής πρωτοβουλίας” όπως εσύ ο ίδιος γράφεις στην τελευταία παράγραφο. Μια προσπάθεια που μπορεί και να αποτελέσει τη βάση για μια σειρά άλλων εθελοντικών δράσεων που θα μπορούσαν να έχουν ευρύτερη κοινωνική διάσταση.

Τρώγοντας έρχεται η …όρεξη, και τώρα που δημιουργείται η βάση με δεκάδες ενεργούς πολίτες – μη ελέγξιμη δυστυχώς για κάποιους που κόπτονται για τους κοινωνικούς αγώνες – κανείς δεν ξέρει ποια μπορεί να είναι ας πούμε η συμμετοχή των εθελοντών του σήμερα σε δράσεις του αύριο, όπως σε μια δενδροφύτευση, στον καθαρισμό μιας περιοχής ή στη συγκέντρωση τροφίμων για συμπολίτες μας που υποφέρουν και κατοικούν δίπλα μας.

Όσο για το άλλο που αναφέρεται, ότι δηλαδή κάποιοι της τοπικής πολιτικής σκηνής θα καρπωθούν τις προσπάθειες και τον κόπο όλων αυτών των εθελοντών, τι να πει κανείς…

Γιατί αν υπάρχουν “βάσιμες ενδείξεις” και για αυτό, τότε εγώ (που όπως έγραψα παραπάνω έτυχε να είμαι παρόν σε ορισμένες συναντήσεις της Συντονιστικής Επιτροπής κατόπιν πρόσκλησής της) προφανώς ήμουν σε άλλη συγκέντρωση, άλλης συντονιστικής, όταν η Συντονιστική αναζητούσε τρόπο ώστε να αναδειχθεί η προσπάθεια και ο σκοπός των εθελοντών και όσων προσφέρουν (ας πούμε προτάθηκε το άναμμα του δέντρου από κάποια παιδιά με ειδικές δεξιότητες) και η τοπική Αρχή να περιοριστεί σε έναν απλό χαιρετισμό (ο τόπος έχει εκλεγμένες από την πλειοψηφία του εκλογικού σώματος Αρχές, δεν είναι αναρχικός τόπος ή κοινόβιο το Πλατύ).

Για δική σου πληροφόρηση και των αναγνωστών σου, σου αναφέρω πως στην γενικότερη προσπάθεια εξακολουθούν και συμμετέχουν ακόμη κι όσοι διαφώνησαν με την αποδοχή της δωρεάς. Όπως επίσης συμμετέχουμε και εμείς οι εθελοντές, στα διάφορα κομμάτια του πάζλ που ονομάζεται “Αστερούπολη”.

Όπως αντιλαμβάνομαι, εμείς συμμετέχουμε γιατί προφανώς θέλουμε να προσφέρουμε μια άλλη νότα στον τόπο που ζούμε και που μαραζώνει καθημερινά.

Τώρα, προσωπικά θα σε γελάσω αν σου πω ότι ίσως και να συμμετέχω επειδή το μέλος που επέλεξε να αποχωρήσει έχει συνείδηση ενώ εγώ είμαι (όπως και οι υπόλοιποι που μείναμε) ανεγκέφαλος, ασυνείδητος, σκουλήκι που κάνει πάρτι μέσα σε υπέροχο γλυκό που έχει περιτύλιγμα “στολισμένο φανταστικά” και πουλημένο τομάρι για ένα πεντακοσάρικο στους …ρυπαρούς βιομηχάνους και στο κεφάλαιο.


Ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

Μία απάντηση στο “Μια προσωπική απάντηση σε ανάρτηση για την "Αστερούπολη"”

Πέρα τα άκρως ενδιαφέροντα που γράφετε και σωστά επικρίνετε τον Κύριο Μόχλα,θέλω να ρωτήσω κάτι: Τελικά μυρίζει τώρα το συγκεκριμένο εργοστάσιο ή όχι; Γιατί κατά τα λεγόμενά σας μύριζε. Το εργοστάσιο Ζάχαρης δεν μυρίζει; Όπως καταλαβαίνετε δεν είμαι κάτοικος Πλατέως.Ευχαριστώ.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.