Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Κατάργηση της κλιμακωτής χρέωσης στα οικιακά τιμολόγια προτείνει η ΡΑΕ

Πλήρη κατάργηση της κλιμακωτής χρέωσης (ανάλογα με την κατανάλωση), στα οικιακά τιμολόγια του ηλεκτρικού, εφαρμογή λύσης τύπου εισπρακτικών εταιριών για τους ληξιπρόθεσμους λογαριασμούς ρεύματος, διεύρυνση των δικαιούχων του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου και μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης στην ενέργεια περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων στις προτάσεις της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για την αναδιοργάνωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Οι προτάσεις δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα,
…ύστερα από διαβούλευση με τους φορείς της αγοράς και προβλέπουν, συγκεκριμένα, για τα οικιακά τιμολόγια να καταργηθεί η τιμολογιακή διάκριση βάσει τετραμηνιαίας κατανάλωσης και να διατηρηθούν μόνο δύο βασικές κατηγορίες τιμολογίων οικιακών πελατών, μία με ενιαία χρέωση για όλες τις ώρες κατανάλωσης και μία για όσους έχουν νυχτερινό ρεύμα.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το σύνολο της κατανάλωσης ενέργειας θα χρεώνεται με ενιαία τιμή ανά κιλοβατώρα. Και σήμερα οι καταναλωτές έχουν ενιαία χρέωση, όμως η τιμή ανά κιλοβατώρα εξαρτάται από το ύψος της κατανάλωσης: όσοι καταναλώνουν λιγότερο ρεύμα έχουν χαμηλότερη τιμή χρέωσης ανά κιλοβατώρα και αντίστροφα. Με το νέο σύστημα θα υπάρχει μία ενιαία τιμή, ανεξαρτήτως κατανάλωσης και μια τιμή για το νυχτερινό ρεύμα.
ΑΜΠΕ