Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Ψηφιακή τηλεόραση και αποκωδικοποιητές: στις περισσότερες περιπτώσεις μπορείτε να τους συνδέσετε και μόνοι!

Πριν 2-3 μέρες γράφαμε για τη μετάβαση στην ψηφιακή τηλεόραση στις 14 Δεκεμβρίου (ΕΔΩ) στην Κεντρική Μακεδονία.
Σήμερα ένας φίλος απευθύνθηκε σε ….”επαγγελματία” ο οποίος του ζήτησε ούτε λίγο-ούτε πολύ σχεδόν 1 μεροκάματο για να του συνδέσει τον αποκωδικοποιητή με την κεραία και την τηλεόρασή του!!!
Η διαδικασία είναι απλή (αν και τα πάντα εξαρτώνται από την κεραία σας και το καλώδιο που “κατεβαίνει” απ’ την ταράτσα σας – που υποθέτουμε πως είναι σε καλή κατάσταση). Αν η κεραία ή τα καλώδια δεν είναι σε καλή κατάσταση, τότε όντως θα χρειαστείτε τη βοήθεια κάποιου πραγματικού επαγγελματία.
Αν όλα όμως είναι σε καλή κατάσταση, τότε:
Ένας απλός ή/και μέσος αποκωδικοποιητής έχει στην πίσω όψη του τα παρακάτω:

το 1 είναι η είσοδος του σήματος στον αποκωδικοποιητή (το καλώδιο απ’ την κεραία). το 2 είναι η έξοδος (τα καλώδιο που θα πάει στην τηλεόρασή σας, για να “πιάνετε” ότι έχει απομείνει από αναλογικά κανάλια ή για να βλέπετε τα ψηφιακά με χαμηλή όμως ποιότητα εικόνα και ήχου σε κάποιο δίαυλο των UHF – συνήθως συσκευές όπως οι αποκωδικοποιητές ή τα dvd ή τα παλιά βίντεο είναι προγραμματισμένα να “δείχνουν” την εικόνα τους στο δίαυλο 36 ή 69)
Το 3 είναι η έξοδος scart. Είναι ο συνηθέστερος τρόπος για να δείτε την εικόνα στην τηλεόρασή σας. Εδώ συνδέετε τη μια απόληξη του καλωδίου τύπου scart. Τη άλλη τη συνδέετε στην τηλεόρασή σας. Βρίσκετε στη συνέχεια (στο τηλεχειριστήριο της τηλεόρασής σας) ένα κουμπάκι που έχει μια οθόνη με ένα βελάκι μέσα της και καλή θέαση! Τα “νέα” κανάλια μπορείτε να τα δείτε σε κάποιο από τα “κανάλια” που ονομάζονται συνήθως TV1, TV2 ή “ψηφιακή” ή κάπως αλλιώς (ανάλογα με την τηλεόραση που έχετε).



Αυτά τα ολίγα ως προς τις συνδέσεις. Μετά ανοίγετε την τηλεόραση στα TV1 ή TV2 κλπ, και στη συνέχεια κάνετε ότι αναφέρει ο οδηγός χρήσης του αποκωδικοποιητή σας (διαβάστε και λίγο, μην τα θέλετε όλα έτοιμα!) για να αναζητήσετε τα κανάλια. Όταν η αυτόματη αναζήτηση τελειώσει, πατήστε το κουμπάκι που σας υποδεικνύεται για να τα αποθηκεύσετε. Αν θυμόμαστε καλά, θα πρέπει να βρει 37 ή 38 τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά ψηφιακά σήματα.
Και είπαμε: προσοχή στους “επαγγελματίες” που ζητάνε τα μαλλιά της κεφαλής τους για μια διαδικασία που υπό κανονικές συνθήκες δεν πρόκειται να διαρκέσει περισσότερο από 10-15 λεπτά της ώρας.