Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Οι Αμερικάνοι ψηφίζουν και οι υπόλοιποι αναμένουμε

Ψηφίζουν τη στιγμή αυτή οι Αμερικάνοι, για να εκλέξουν τον επόμενο Πρόεδρό τους, τον 45ο.
Για την χώρα μας τίποτε δεν πρόκειται να αλλάξει προς το καλύτερο, πολύ απλά γιατί εκεί λειτουργούν με γνώμονα το καλό της δικής τους χώρας (“τα καλά και συμφέροντα” που λέμε). Αν οι στόχοι εξυπηρετούνται, τότε όλα καλά. Αν όχι, τότε τα πράγματα για τους φίλους και συμμάχους δυσκολεύουν λιγάκι.
Τα πρώτα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν τα ξημερώματα της Τετάρτης (ώρα Ελλάδας), γύρω στις 02.30
Πάντως ένα είναι το σίγουρο: όποιος και να βγει, η δόση και οι αποφάσεις των Ευρωπαίων ίσως να αργήσουν. Ειδικά δε αν βγει ο Ρόμνεϊ, τότε το θέμα γίνεται ακόμη πιο πολύπλοκο, αφού θα υπάρχει (λόγω της παράδοσης) μια ιδιότυπη “διαρχία” στις ΗΠΑ:

…μέχρι να αναλάβει ο Ρόμνεϊ, στελέχη του θα βρίσκονται στα υπουργεία για να μάθουν τα κατατόπια. Και για την εγγύηση της συνέχειας στην πολιτική της χώρας τους. Άτυπα, αλλά θα υπάρχουν. Και αυτό θα πάει τα πράγματα ακόμη πιο πίσω χρονικά για την Ελλάδα και τη σχέση της με το ΔΝΤ. Γιατί το δίμηνο που μεσολαβεί μεταξύ εκλογών και ανάληψης της εξουσίας από έναν άλλο πρόεδρο, αποφεύγονται οι σημαντικές αποφάσεις. Και η περίπτωση “Ελλάδα και οικονομία της” είναι μια σημαντική απόφαση τη στιγμή αυτή για τις διεθνείς εξελίξεις (δεν είναι όλοι έτοιμοι για το χειρότερο).
Επίσης, θα πρέπει να δούμε και πως θα δράσει ο νικητής των εκλογών, όποιος και να είναι, στο θέμα “Ελλάδα”. Το ΔΝΤ κάνει ό,τι υποδείξει η πέραν του Ατλαντικού υπερδύναμη. Και με δεδομένη την “κρυφή” διάθεση του ΔΝΤ να απαγκιστρωθεί από την Ελλάδα το γρηγορότερο (και να αφήσει τους Ευρωπαίους να βγάλουν το φίδι απ΄την τρύπα), παίζει ρόλο ποιος θα βγει. Φυσικά, υπάρχει και η ανησυχία για την ολοένα και αυξανόμενη επιρροή των Γερμανών, την οποία θέλουν να κόψουν κιόλας. Δίκοπο μαχαίρι η κατάσταση λοιπόν. Άλλωστε, μην ξεχνάμε, οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος χρηματοδότης του Ταμείου.
Και δυο – τρία παράξενα:
Ο Ομπάμα είναι ο 44ος Πρόεδρος της χώρας του.
Τη στιγμή αυτή βρίσκονται εν ζωή 4 πρώην πρόεδροι: οι δυο Μπους, ο Κλίντον και ο Κάρτερ.
Ο μπαμπάς Μπους και ο Κάρτερ είναι 88 ετών ενώ οι άλλοι δυο είναι 66 ετών.