Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Νέα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων: Έως και 48 δόσεις των 50 ευρώ


Νέα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των φορολογουμένων προς το Δημόσιο προωθεί το υπουργείο Οικονομικών μετά την αύξηση των συνολικών οφειλών στα 54,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 11 δισ. ευρώ στο 10μηνο Ιανουαρίου –Οκτωβρίου 2012.Η νέα ρύθμιση θα δίνει τη δυνατότητα εξόφλησης οφειλών έως και σε 48 δόσεις, με ελάχιστη μηνιαία καταβολή της τάξεως των 100 ευρώ και θα ενταχθεί στις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων εμπλουτίζοντας και διευρύνοντας διαδικασία ρύθμισης η οποία προβλέπεται και σήμερα. 

Η νέα ρύθμιση θα έχει τα εξής χαρακτηριστικά:
– Ο αριθμός των δόσεων θα μπορούν να φθάνει έως τις 36 με την υποβολή αιτήματος πρώτης διευκόλυνσης από την πλευρά των φορολογουμένων στον προϊστάμενο της Εφορίας. Αντίστοιχες διατάξεις ισχύουν και σήμερα, αλλά το σύνηθες είναι να παρέχεται η δυνατότητα εξόφλησης έως σε 15 δόσεις.
– Το ύψος των δόσεων που σήμερα περιορίζεται από το πλαφόν των 300 ευρώ ελάχιστης μηνιαίας καταβολής, κρίθηκε ότι δεν επαρκεί. Έτσι, εξετάζονται προτάσεις ακόμη και για ελάχιστη μηνιαία δόση της τάξεως των 50-80 ευρώ, προκειμένου να διευκολυνθούν πραγματικά οι μικροοφειλέτες.
– Στη ρύθμιση θα μπορούν να μπουν ακόμη και όσοι φορολογούμενοι είχαν ρυθμιστεί και στο παρελθόν, πλήρωσαν ορισμένες δόσεις και στη συνέχεια εγκατέλειψαν τη ρύθμιση. Αν πληρώσουν κανονικά την πρώτη δόση της νέας ρύθμισης, θα μπορούν να αυξήσουν τη μέγιστη διάρκεια των δόσεων έως και σε 48.
– Σε αντιδιαστολή με προηγούμενες ρυθμίσεις, όπου η μείωση των προσαυξήσεων ήταν συνάρτηση του αριθμού των δόσεων, αυτή τη φορά προκρίνεται διαγραφή των προσαυξήσεων στο τέλος. Αν ο φορολογούμενος τηρήσει τη ρύθμιση και πληρώσει όλες τις δόσεις, τότε οι προσαυξήσεις εξετάζεται να διαγράφονται στο σύνολό τους