Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Μια ενδιαφέρουσα πτυχή της σημερινής συνέντευξης του Μ. Γλέζου

…περιμένω … να μη δεχτεί να υπογράψει καμία πράξη νομοθετικού περιεχομένου” είπε ο Μανώλης Γλέζος σήμερα σε συνέντευξή του στον Real Fm.
Η αναφορά του ήταν για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας (και φίλο του όπως δήλωσε), Κάρολο Παπούλια.
Άσχετα με το τι θα πράξει ο Πρόεδρος, το ενδιαφέρον στη συνέντευξη ήταν άλλο, αφού ο Γλέζος είχε σήμερα συνάντηση με τον Χόρστ Ράιχενμπαχ (κατόπιν αιτήματος του δευτέρου). Όπως είπε ο Γλέζος, εξέθεσε στον Γερμανό της Τάσκ-Φόρς την κατάσταση με τα προβλήματα μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας – χωρίς να μπει σε λεπτομέρειες για αυτά που ειπώθηκαν.
Ο Γλέζος όμως είπε και κάτι το οποίο λίγοι γνωρίζουν: πως αν θέλουμε να διεκδικήσουμε την αποπληρωμή του κατοχικού δανείου και των αποζημιώσεων θα πρέπει να “ποντάρουμε” στο ότι οι Γερμανοί αγαπούν την τυπικότητα και ως τέτοιοι δεν θα πληρώσουν, αφού μέχρι σήμερα δεν έχει υπογραφεί μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας οποιαδήποτε Συνθήκη Ειρήνης!
Και διευκρίνισε πως…

…δεν είμαστε ούτε σε εμπόλεμη κατάσταση, αφού έχει υπογραφή κάτι το ενδιάμεσο, μια συμφωνία μη πολέμου (ή κάτι παρόμοιο), ώστε να διευκολυνθεί η μεταπολεμική πορεία αμφοτέρων στα πλαίσια του ΝΑΤΟ και της τότε ΕΟΚ. 
Που κολλάει η Γερμανική τυπολατρεία και γιατί να επενδύσουμε σε αυτή; 
Μα στο ότι οι Γερμανοί ήδη έχουν πληρώσει 2 δόσεις από το αναγκαστικό δάνειο (γεγονός που σημαίνει πως το αναγνωρίζουν) αλλά και στο ότι αν υπογραφεί η Συνθήκη Ειρήνης θα τηρήσουν όσα προβλέπονται – όπως ας πούμε αποπληρωμή με την ενοποίηση της χώρας τους κλπ κλπ – και μέσα “το πολύ σε έναν μήνα”, όπως είπε χαρακτηριστικά – θα προβούν στην αποπληρωμή με όποιο τρόπο έχει συμφωνηθεί.