Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Μια απόφαση που μας πάει ακόμη βαθύτερα (γιατί απλά πήραμε μια ακόμη δόση και αποφεύχθηκε το επίσημο φαλιμέντο)

Αυτό πάντως που θα πρέπει να αναγνωρίσουμε είναι το εξής: οι δικοί μας έκαναν ότι τους ζήτησαν οι ξένοι και πλέον (οι τελευταίοι) δεν είχαν το άλλοθι ότι οι Έλληνες παίζουν τάβλι & πίνουν ούζα χωρίς να κάνουν τίποτε.
Πόσο διαφορετική όμως θα μπορούσε να ήταν η κατάσταση αν λειτουργούσαμε έτσι προτού φτάσει το μαχαίρι στο κόκκαλο;;;

Με μια …μυστήρια απόφαση και μετά από 14 ώρες συνεδρίασης το eurogroup έβγαλε μια άκρη που αφήνει όλους προσωρινά ικανοποιημένους – πλην της Ελλάδας, αν το δούμε σε βάθος χρόνου, αφού πάλι ρίχνουν λεφτά σε τρύπια τσέπη, χωρίς οι δικοί μας να προσπαθήσουν να τη ράψουν να τελειώνει.
Ας τα πάρουμε με τη σειρά:
– αρχικά προσδιορίστηκε νέος στόχος για το ελληνικό χρέος (επί του ΑΕΠ, με το οποίο η ΕΛΣΤΑΤ κάνει ότι θέλει, γιαυτό και δημιουργήθηκαν προβλήματα εντός της χώρας τη βδομάδα που μας πέρασε. Αν υποθέσουμε πως το ΑΕΠ είναι 100 δις και το χρέος μας θα είναι 1 δις, βρισκόμαστε στο 1% χρέος. Αν όμως η ΕΛΣΤΑΤ γυρίσει και πει ότι το ΑΕΠ έπεσε στα 10 δις, τότε το ένα δις που χρωστάμε γίνεται αυτόματα το 10% των 10 δις!! Τόσο απλά, τόσο εύκολα…). Στόχος, μετά τα χθεσινά είναι να πέσει χρέος στο 124% του ΑΕΠ το 2020 (μείωση 40 δισ. ευρώ) και κάτω από το το 110% το 2022.
Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι και δανεικά (αν θα μας δίνουν δανεικά μέχρι τότε…).


οι …δόσεις: θα κοπούν σε επιμέρους δόσεις (θα γίνει η δόση, της δόσης, ω δόση δηλαδή)

η εκταμίευση των χρημάτων θα ακολουθήσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα: η πρώτη δόση θα ανέλθει σε 34,4 δισ. ευρώ και θα μας δοθεί στις 13 Δεκεμβρίου. Από αυτά 23,8 δισ. θα πάνε για να ενισχυθούν οι Τράπεζες (δηλαδή θα πάρουν λεφτά ιδιωτικά μαγαζιά και αυτά θα χρεωθούν σε 10 μύρια Έλληνες – χωρίς ακόμη, μετά από τόσα που πήραν να έχει μπει ένας κρατικός Επίτροπος σε καμιά ώστε να κάνει κουμάντο, μην ξεχνιόμαστε!!!) και 10,6 δις για να ενισχυθεί ο προϋπολογισμός = 34,4 δις
άρα δεν περισσεύει δεκάρα για να πέσει στην αγορά!
Το υπόλοιπο ποσό (9,3 δισ. ευρώ) θα δοθεί σε τρεις δόσεις, στις αρχές του 2013, και η εκταμίευση του θα βασίζεται σε προαπαιτούμενες δράσεις (ορόσημα του Μνημονίου), με κορυφαία τη φορολογική μεταρρύθμιση-ξεβράκωμα όσων ζουν και αναπνέουν επί ελληνικού εδάφους, τον Ιανουάριο. 


Ούτε από αυτά τα λεφτά θα πέσει κάτι στην αγορά, το πολύ – πολύ να πέσουν κανά-δυο δις ευρώ για να πληρωθούν αυτοί στους οποίους χρωστάει το Δημόσιο.


– Τα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων και τα πρωτογενή πλεονάσματα θα πηγαίνουν απευθείας σε “ξεχωριστό λογαριασμό” για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους κάθε τρίμηνο. Δηλαδή, στην αγορά, στον χειμαζόμενο λαό δεν θα φτάσει τίποτε, ούτε δεκάρα. Κι ας πουλάει τα ασημικά του, κι ας σκοτώνουν μισοτιμής τα καλύτερα κομμάτια της περιουσίας που ανήκει σε όλους. 
Αυτό κρατήστε το και δείτε όλη μέρα πόσο γαργάρα θα το κάνουν τα καθεστωτικά ΜΜΕ, αφού θα ρίξουν το βάρος σε όλα τα υπόλοιπα, π.χ. θα μας πρήξουν με το πόσες ώρες έκαναν να λάβουν την απόφαση κλπ κλπ

Τα μέτρα για τη μείωση του χρέους:

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν σε μια δέσμη μέτρων για την ανακούφιση της ελληνικής οικονομίας:
-Επαναγορά ελληνικού χρέους. Δεν δόθηκαν λεπτομέρειες. Θα έχει ολοκληρωθεί πριν από τις 12 Δεκεμβρίου.
-Επιστροφή 11 δισ.των κερδών της ΕΚΤ και κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης από το πρόγραμμα αγοράς τίτλων (SMP).
-Μείωση των επιτοκίων κατά 100 μονάδες βάσης (αναμένεται να φτάσουν στο 0,75%) – εδώ η ιστορία αφορά τα δάνεια που σύναψε με το πρώτο Μνημόνιο ο Γιώργης και η παρέα του.
-15ετής επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων του EFSF.
-Αναστολή της καταβολής τόκων για τον EFSF για 10 χρόνια για τα δάνεια που μας έχει διαθέσει και θα διαθέσει από εδώ και στο εξής.