Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Μετρήσιμο μέγεθος το κοινωνικό κράτος;;


Μας έχουν κουράσει με τις φράσεις “λιγότερο Κράτος”, “μικρότερο Κράτος”.
Το κακό είναι πως τις συγκεκριμένες φράσεις τις έχουν κάνει καραμέλα πολλοί που δεν έχουν ακόμη αντιληφθεί τι μπορεί να σημαίνουν.
Γιατί “μικρότερο κράτος” ή “λιγότερο κράτος” στην ουσία σημαίνει μικρότερη ευθύνη της Πολιτείας για τους πολίτες και λιγότερες δαπάνες για υγεία, παιδεία, ασφάλεια, υπηρεσίες από ΔΕΚΟ.
“Μικρότερο κράτος” ή “λιγότερο κράτος” σημαίνει ένα και μόνο πράγμα, ας το ξεκαθαρίσουμε: σημαίνει δυνατότητες ΣΕ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ μόνο για τους έχοντες χρήμα. Όλοι οι υπόλοιποι στον Καιάδα. Όποιος έχει τον παρά θα επιζεί. 
Όποιος δεν θα τον έχει είναι καταδικασμένος να αρρωσταίνει και να μην έχει να πληρώσει γιατρό ή νοσοκομεία, να μένει αμόρφωτος, να μην μπορεί να σπουδάσει τα παιδιά του, να πληρώνει το νερό πιο πολύ από τη βενζίνη, να του χρεώνεται η αποκομιδή των απορριμάτων υπέρμετρα όχι λογικά, να πληρώνει τα φάρμακά του απ’ την τσέπη του, να είναι στο έλεος των κακοποιών επειδή δεν θα μπορεί να πληρώνει μια ιδιωτική αστυνομία να τον προστατεύει (και ο κατάλογος είναι ιδιαίτερα μακρύς…). 
Ίσως θα πρέπει να ξαναδούν το οικονομικό τους λεξικό και να αναθεωρήσουν. “Πιο συμμαζεμένο κράτος”, “πιο νοικοκυρεμένο Κράτος” είναι το σωστότερο. 
Αυτό το “Κράτος” έχει σίγουρο μέλλον, έχει προοπτική να επιζήσει (αφού θα επιζούν οι πολίτες που κατοικούν σε αυτό). Οι άλλοι τύποι, οι πολυδιαφημισμένοι, δεν έχουν στον ήλιο μοίρα, όπως και οι πολίτες τους.
Ίσως και “πιο παρεμβατικό υπέρ των αδυνάτων κράτος” δεν θα ήταν κακό…