Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Εισαγγελία ιταλικής πόλης ζητεί παραπομπή στη δικαιοσύνη των Standard and Poor’s και Fitch

Η εισαγγελία του Τράνι ζήτησε σήμερα την παραπομπή στη δικαιοσύνη διευθυντών και αναλυτών των οίκων αξιολόγησης Standard and Poor’s και Fitch, στο πλαίσιο μιας έρευνας για χειραγώγηση της αγοράς κατά την υποβάθμιση της αξιολόγησης του αξιόχρεου της Ιταλίας.
Η εισαγγελία αυτής της μικρής πόλης της Απουλίας (νότια Ιταλία) εκτιμά ότι πρέπει να παραπεμφθούν σε δίκη ο Ντέβεν Σάρμα, πρόεδρος του Standard and Poor’s Financial Service από το 2007 ως το 2011, ο επιχειρησιακός διευθυντής αξιολόγησης του Fitch Ντέιβιντ Μάικλ Ουίλμοθ Ράιλι, και πέντε στελέχη των δύο οίκων αξιολόγησης (τέσσερα του SP, ένα του Fitch).

Το αίτημα της εισαγγελίας του Τράνι θα πρέπει τώρα να εξεταστεί από ένα δικαστή προκαταρκτικών ακροάσεων, ένα στάδιο που μπορεί να διαρκέσει πολλούς μήνες, μετά το οποίο ο δικαστής θα αποφασίσει αν θα αρχίσει ή όχι μια δίκη εναντίον των δύο οίκων αξιολόγησης.

Η εισαγγελία του Τράνι είχε αρχίσει στα τέλη του 2010 μια έρευνα για χειραγώγηση της αγοράς έπειτα από προσφυγή που είχαν καταθέσει ενώσεις καταναλωτών εναντίον μιας έκθεσης του Moody’s που χρονολογούνταν από το Μάιο του 2010. Το έγγραφο αυτό είχε αρνητικές επιπτώσεις στις τιμές των μετοχών των ιταλικών τραπεζών στο χρηματιστήριο.
Πάντως η εισαγγελία του Τράνι ανακοίνωσε σήμερα ότι έβαλε στο αρχείο την υπόθεση εναντίον του Moody’s. Η έρευνα στη συνέχεια διευρύνθηκε στον Standard and Poor’s μετά τη δημοσίευση ανακοινώσεων για την Ιταλία την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2011, καθώς η εισαγγελία θεώρησε πως περιείχαν αβάσιμες κρίσεις για την Ιταλία οι οποίες είχαν αρνητική επίδραση στις αγορές. Ο οίκος Fitch προσήλκυσε επίσης το ενδιαφέρον της δικαιοσύνης τον Ιανουάριο του 2012 για παρόμοιους λόγους.
ΑΜΠΕ