Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Για τις 20 Νοεμβρίου η απόφαση για το χρόνο εκταμίευσης των 31,5 δις

Για μια εβδομάδα αργότερα, στις 20 Νοεμβρίου, μετέθεσαν χθες οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης τον χρόνο της απόφασης για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ, καθώς ούτε χθες μπόρεσαν να συμφωνήσουν με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ως προς τον τρόπο εξασφάλισης της βιωσιμότητας του χρέους.
Ωστόσο, η Ελλάδα απέσπασε τουλάχιστον τη συγκατάθεση των πιστωτών της για τη διετή επιμήκυνση του προγράμματος έως το 2016.

Επιπλέον, οι αξιωματούχοι της τρόικας είχαν χθες, μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, μόνο καλά λόγια να πουν για την Ελλάδα και τις προσπάθειες που καταβάλλει. Η ίδια η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ αναγνώρισε δημόσια στη συνέντευξη Τύπου μετά τη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Eurogroup αυτό που συζητιόταν στο παρασκήνιο εδώ και καιρό: ότι στο θέμα της βιωσιμότητας του χρέους, το ΔΝΤ και η ευρωζώνη «έχουν σαφώς διαφορετικές απόψεις». Εξού και η αδυναμία λήψης απόφασης.

Το ΔΝΤ τάσσεται κατηγορηματικά υπέρ ενός νέου κουρέματος του χρέους, το οποίο όμως θα κληθούν να υποστούν – αυτή τη φορά – οι λεγόμενοι επίσημοι πιστωτές, δηλαδή τα κράτη της ευρωζώνης. Τα τελευταία, με προεξάρχουσα τη Γερμανία, δεν θέλουν ούτε να το ακούσουν.