Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Αντιδράσεις και καταλήψεις ετοιμάζονται στην ανατ. Αττική

Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις για τα προβλήματα στους Δήμους, αφού δήμαρχοι της ανατολικής Αττικής σκοπεύουν, σε συντονισμό με τους εργαζόμενους και τους κατοίκους των δήμων να προβούν σε συμβολική κατάληψη του υπουργείου Εσωτερικών την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου.
Οι δήμαρχοι δηλώνουν στο κάλεσμά του αναφέρουν ότι η αντίδρασή τους «πρέπει να είναι ενωτική, σθεναρή και με ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και με τις παραιτήσεις μας» ενώ λένε πως η κατάληψη θα είναι «μια πρώτη πράξη αντίδρασης στη νέα επερχόμενη λαίλαπα». 

Την ανακοίνωση-κάλεσμα προσυπογράφουν οι δήμαρχοι Αχαρνών Σωτήριος Ντούρος, Διονύσου Ιωάννης Καλαφατέλης, Κρωπίας Δημήτρης Κιούσης, Λαυρεωτικής Κωνσταντίνος Λεβαντής, Μαραθώνα Ιορδάνης Λοΐζος, Μαρκόπουλου Σωτήρης Μεθενίτης, Παιανίας Δημήτρης Δάβαρης, Παλλήνης Αθανάσιος Ζούτσος, Ραφήνας – Πικερμίου Γιώργος Χριστόπουλος, Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου, Σπάτων – Αρτέμιδας Χρήστος Μάρκου και Ωρωπού Ιωάννης Οικονομάκος.
Οι δήμαρχοι σημειώνουν ότι…
…με πρόσχημα τον αυστηρό έλεγχο της τήρησης των προϋπολογισμών των ΟΤΑ, οι οποίοι πλέον συνεπάγονται άμεση οικονομική κατάρρευση των δήμων, «η κυβέρνηση εγκαθιστά πλήρη και απόλυτη επιτροπεία. Ταυτόχρονα, γίνεται σαφές ότι οι δήμοι, εφεξής, στην καλύτερη περίπτωση, θα περιορίζονται στην πληρωμή της μισθοδοσίας του προσωπικού και στην αύξηση των ιδίων εσόδων από φόρους και τέλη. Επιχειρείται, δηλαδή, σαφέστατα, καίριο πλήγμα στις κοινωνικές δομές των δήμων, σε μια εποχή που η οικονομική κρίση έχει μετατραπεί σε ανθρωπιστική».
Οι δήμαρχοι της Ανατολικής Αττικής θεωρούν ότι τα μέτρα μετατρέπουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε Τοπική Διοίκηση, «επιστρέφοντας πίσω, δεκαετίες και σε άλλες γκρίζες εποχές».
Στέκονται κριτικά απέναντι στη στάση όχι μόνο της κυβέρνησης, αλλά και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ). Όπως σημειώνουν, «πιστεύουμε πως η ευθύνη της κυβέρνησης είναι ιστορική. Όπως ιστορική και καθοριστική είναι η ευθύνη τόσο της ΚΕΔΕ, όσο και των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων».