Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Τσαβδαρίδης: να υπάρξει ερμηνευτική εγκύκλιος για τη μεταφορά των μαθητών στην Ημαθία


Τη δέσμευση του Υπουργού Εσωτερικών να υπάρξει ερμηνευτική εγκύκλιος που θα ορίζει τη διαδικασία μεταφοράς των μαθητών στην Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας για το σχολικό έτος 2012-2013 ζήτησε ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης σε ομιλία του στη Βουλή επί του σχεδίου νόμου για τη μεταφορά μαθητών το επόμενο σχολικό έτος
Ο κ. Στυλιανίδης αποδέχθηκε με δήλωση του στην ολομέλεια της Βουλής το αίτημα του βουλευτή.
Την ανάγκη να ρυθμιστεί με ερμηνευτική εγκύκλιο η διαδικασία μεταφοράς των μαθητών της Περιφερειακής μας Ενότητας για το σχολικό έτος 2012-2013 με την παράταση της σύμβαση του έτους 2010-2011 που είχαν υπογράψει οι μεταφορείς των μαθητών με την Περιφέρεια ζήτησε από τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη ο Αναπληρωτής Γραμματέας ΚΟ της ΝΔ, Βουλευτής Ημαθίας Λάζαρος Τσαβδαρίδης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή επί του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών για “την μεταφορά μαθητών για το σχολικό έτος 2012-2013, μεταφορά αρμοδιότητας στις Περιφέρειες και άλλες διατάξεις”.
Η ερμηνευτική αυτή εγκύκλιος κρίνεται απολύτως απαραίτητη μιας και οι μεταφορείς της Ημαθίας κατά την προηγούμενη σχολική περίοδο (2011-2012) δεν είχαν υπογράψει σύμβαση με τους Δήμους Βέροιας, Νάουσας και Αλεξάνδρειας, οπότε η ρύθμιση του σχεδίου Νόμου που αναφέρεται στις νέες συμβάσεις των Περιφερειών με τους μεταφορείς, προφανώς δεν δύναται να συμπεριλαμβάνει τη συγκεκριμένη περίπτωση.

Ο κ. Στυλιανίδης, αποδέχθηκε με συγκεκριμένη δήλωση του στην ολομέλεια της Βουλής το αίτημα του κ. Τσαβδαρίδη, εξέλιξη που κρίνεται ως ιδιαιτέρως θετική για την οριστική από την επόμενη σχολική περίοδο επίλυση του φλέγοντος ζητήματος της μεταφοράς μαθητών, που απασχολεί κάθε χρόνο ολόκληρη τη γονεϊκή, μαθητιώσα και εκπαιδευτική κοινότητα της Ημαθίας.

Αναλυτικά σημεία της ομιλίας του κ. Τσαβδαρίδη είναι τα ακόλουθα:
“Ξεκινώντας την ομιλία μου, θα ήθελα να υπογραμμίσω την αξιοσημείωτη αλλαγή στάσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης το τελευταίο χρονικό διάστημα απέναντι στις επίπονες προσπάθειες αναστύλωσης της χώρας από τη νέα διακυβέρνηση. Αντί ο ΣΥΡΙΖΑ να χρησιμοποιεί αρνητική χροιά στην κριτική του, με την επαναλαμβανόμενη φράση “Δε θα επιτύχετε, δε θα επιτύχετε” όπως έκανε κατά το παρελθόν, επιλέγει πλέον μία θετικότερη χροιά στην επιχειρηματολογία του, επαναλαμβάνοντας διαρκώς τη φράση “Θα αποτύχετε, θα αποτύχετε”.
Αυτή την εντυπωσιακή πολιτική στροφή απολαμβάνουμε και σήμερα στις αγορεύσεις των συναδέλφων της αξιωματικής αντιπολίτευσης και μάλιστα στη συζήτηση επί ενός σχεδίου Νόμου που έρχεται να ρυθμίσει κατά τον βέλτιστο δυνατό τρόπο μία σειρά χρόνιων αγκυλώσεων που σχετίζονται με τη μεταφορά μαθητών, ζήτημα την οριστική λύση του οποίου απαιτεί ολόκληρη η γονεϊκή, μαθητιώσα και εκπαιδευτική κοινότητα της χώρας μας.
Η ψήφιση του παρόντος Νομοσχεδίου κυρίες και κύριοι, κρίνεται άμεσης προτεραιότητας, είτε το συνειδητοποιεί, είτε όχι η αξιωματική αντιπολίτευση. Η αρμοδιότητα της μεταφοράς των μαθητών που μεταβιβάζεται πλέον οριστικά στις Περιφέρειες από την 1η Ιουλίου 2013, αλλά και τα εκκρεμή ζητήματα που ρυθμίζονται με τις διατάξεις του σχεδίου νόμου, αποτελούν κοινό νου, γιατί μόνο με τον τρόπο αυτό θα σταματήσουν οι επανειλημμένες παρατάσεις και να δοθεί μία μόνιμη λύση στο πρόβλημα της μεταφοράς των μαθητών που ταλαιπωρεί χιλιάδες οικογένειες, ιδιαίτερα στην νησιωτική και ορεινή περιφέρεια της χώρας.
Και ασφαλώς η συγκεκριμένη αρμοδιότητα επιβάλλεται να δοθεί στις Περιφέρειες. Γιατί, αυτές, με βάση την εμπειρία που διαθέτουν στο συγκεκριμένο θέμα ως πρώην Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, θεωρούνται οι πλέον ενδεδειγμένοι φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης για να εκτελούν τους σχετικούς διαγωνισμούς και να έχουν την ευθύνη. Παράλληλα, με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται η εμπλοκή λιγότερων και καλύτερα στελεχωμένων φορέων, ενώ συγχρόνως ο αριθμός των διαγωνισμών περιορίζεται σημαντικά και άρα, μειώνονται οι περιπτώσεις δυνητικών προβλημάτων.
Ίσως ο Σύριζα θεωρεί ότι έχει την πολυτέλεια να λειτουργεί αναβλητικά στα μείζονα ανακύπτοντα ζητήματα. Ίσως θεωρεί ότι οι αντιπολιτευτικές κορώνες δύνανται να υποσκελίζουν πρακτικές αναγκαιότητες. Η αλήθεια όμως είναι ότι όλοι μας ήδη γνωρίζουμε πως φέτος από τους 350 Δήμους, μόνο οι 31 προχώρησαν σε διαγωνισμούς για τη μεταφορά των μαθητών και μάλιστα άγονους.
Όταν όμως του χρόνου η Ελληνική Πολιτεία θα ερχόταν ξανά αντιμέτωπη κατά την έναρξη της επόμενης σχολικής χρονιάς με τον κίνδυνο να μην μπορούν τα παιδιά μας να πάνε σχολείο, να επιβαρυνθεί έτι περαιτέρω ο οικογενειακός προϋπολογισμός, να δυσχερανθεί η εκπαιδευτική δραστηριότητα και εκ νέου να διαταραχθεί η κοινωνική ομαλότητα, θα ήταν ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ που θα εξαπέλυε μύδρους για κυβερνητικές ανικανότητες και εθελοτυφλισμό.
Αυτό επιλέγει να κάνει και τώρα που η νέα διακυβέρνηση αποφάσισε με ψυχραιμία και υπευθυνότητα να βάλει το δάχτυλο της επί τον τύπο των ήλων. Από την πρώτη στιγμή δώσαμε μάχη με το χρόνο για να προλάβουμε να είμαστε έτοιμοι στην αρχή της σχολικής χρονιάς παρά το γεγονός ότι ως τον Αύγουστο του 2012 καμία διαγωνιστική διαδικασία Δήμου δεν είχε καταλήξει σε ανάδοχο και οι οφειλές προς τους μεταφορείς ξεπερνούσαν τα 140.000.000 ευρώ.
Παράλληλα, με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών κ. Στυλιανίδη, καταβάλλονται 14 εκατ. ευρώ στις περιφέρειες και 3 εκατ. στους δήμους για την αποπληρωμή οφειλών προς τους μεταφορείς, ενώ η επόμενη δόση οφειλομένων έχει προγραμματιστεί για το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου. Αλλά 22 εκατ. ευρώ είχαν καταβληθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου.
Η φετινή χρονιά θα είναι η τελευταία στην οποία θα παραταθούν οι υφιστάμενες συμβάσεις των τέως νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων που έχουν περιέλθει στις περιφέρειες, καθώς και οι τυχόν συμβάσεις που έχουν συναφθεί από τις περιφέρειες. Είναι και αυτό μία ομολογούμενη αναγκαιότητα, λόγω της έναρξης της σχολικής χρονιάς προκειμένου να αποφευχθούν περιπτώσεις αδυναμίας μεταφοράς μαθητών.
Όπως αναγκαιότητα είναι και η ρύθμιση των οφειλών που εκκρεμούν από την 1η Ιανουαρίου 2011 έως και την 30η Ιουνίου 2012 καθώς και η δίκαιη κοστολόγηση όλων των μεταφορέων, προς αποφυγήν οποιασδήποτε ζημίας εις βάρος τους. Αυτές είναι ρυθμίσεις που συμπεριλαμβάνονται στο παρόν σχέδιο νόμου που εγγυώνται μία από εδώ και στο εξής οργανωμένη, εύρυθμη και αποτελεσματική αντιμετώπιση της μεταφοράς των μαθητών επ’ ωφελεία της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
Παράλληλα, ιδιαίτερα γόνιμη είναι και η μεταβατική διάταξη του ένατου άρθρου του νομοσχεδίου, η οποία δίνει στις Περιφέρειες τη δυνατότητα να προγραμματίσουν από τώρα, χωρίς να χρειάζεται να περιμένουν την 1η Ιουλίου 2013, όλες τις απαιτούμενες προπαρασκευαστικές ενέργειες, ώστε να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα πριν από την έναρξη της επόμενης σχολικής χρονιάς στη μεταφορά των μαθητών.
Στο σημείο αυτό κύριε Πρόεδρε θα επιθυμούσα να παρακαλέσω τον κ. Υπουργό, όπως αντιμετωπίσει με τη δέουσα ευαισθησία ένα καθαρά διαδικαστικό πλην όμως εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα για τους μεταφορείς των μαθητών του Νομού Ημαθίας, του νομού από όπου και προέρχομαι.
Στο συγκεκριμένο Νομό, τα ΚΤΕΛ -υπεραστικά και τα αστικά- δεν είχαν υπογράψει σύμβαση με τους Δήμους Βέροιας, Νάουσας και Αλεξάνδρειας για το σχολικό έτος 2011-2012 λειτουργώντας με καλή τη πίστει. Οπότε, η ρύθμιση του σχεδίου Νόμου που αναφέρεται στις νέες συμβάσεις της περιφέρειας με τους μεταφορείς, προφανώς δεν δύναται να συμπεριλαμβάνει τη συγκεκριμένη περίπτωση.
Βέβαια, στο σχέδιο νόμου αναφέρεται ότι στις περιπτώσεις που δεν υπήρξαν συμβάσεις για το 2011-2012, όπως εν προκειμένω, παρατείνονται οι συμβάσεις του έτους 2010-2011. Κατά συνέπεια, για να είναι απολύτως ξεκάθαρο και κατανοητό από τις υπηρεσίες που θα κληθούν να εφαρμόσουν το παρόν σχέδιο νόμου, είναι σημαντική, κύριε Υπουργέ, η δήλωση που κάνατε ότι θα υπάρξει ερμηνευτική εγκύκλιος για τη συγκεκριμένη περίπτωση.
Ο σοφός λαός μας λέει ότι “για να φτάσεις στην πηγή, πρέπει να κολυμπάς αντίθετα με το ρεύμα.”.
Η νέα διακυβέρνηση έχει επανειλημμένα αποδείξει ότι δεν φοβάται να βουτήξει στα βαθιά νερά των τολμηρών αποφάσεων και δράσεων για το καλό του τόπου μας, ακόμα και αν κολυμπά ενάντια στο ρεύμα των εύκολων λύσεων που ανερυθρίαστα προτείνουν όλοι όσοι έχουν μάθει να βλέπουν την πολιτική ως την τέχνη, όχι του εφικτού, αλλά του ουτοπικού.
Ο καιρός όμως αλλάζει, η πλημμυρίδα θα ακολουθήσει την άμπωτη και τότε όλοι όσοι επενδύουν στα πρόσκαιρα πολιτικά οφέλη που αποκομίζουν με το χάιδεμα των αυτιών και την συλλήβδην άρνηση και ισοπέδωση των πάντων, θα πρέπει να έρθουν αντιμέτωποι με τις ίδιες τους τις αντιφάσεις απέναντι στον Ελληνικό λαό που ευτυχώς, παρά τη διογκούμενη, αλλά αναγκαία δυστυχώς, ταλαιπωρία που μέχρι σήμερα υφίσταται, μπορεί πάντα να αναγνωρίζει και σε δεδομένη στιγμή να επιβραβεύει αυτούς που επιλέγουν να του λένε την αλήθεια και να μάχονται γι’ αυτήν με κάθε κόστος”.