Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Έτρεμαν μια πιθανή (εθελούσια) ελληνική έξοδο από την ευρωζώνη

Είπαμε και θα το ξαναπούμε: όταν είχαμε τα όπλα (τα πραγματικά διαπραγματευτικά όπλα) στα χέρια μας, εμείς μιλούσαμε για …όπλα επάνω στα τραπέζια και κουραφέξαλα, μη θέλοντας να παίξουμε το παιχνίδι με τους κανονικούς του όρους. Το παίζαμε υπεράνω, προφανώς γιατί θέλαμε να προστατέψουμε ΚΑΙ το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Χωρίς φυσικά να ενδιαφέρει η προστασία του μέσου Έλληνα πολίτη.


Ένα ακόμη δείγμα-απόδειξη είναι και οι δηλώσεις του πρώην υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας Φρανσουά Μπαρουέν: το υπουργείο Οικονομίας της Γαλλίας είχε μελετήσει τον Νοέμβριο του 2011 τις συνέπειες που θα είχε για τη Γαλλία μια κατάρρευση της ευρωζώνης που θα συνδεόταν με την εγκατάλειψη του ευρώ από την Ελλάδα, ιδιαίτερα το κόστος για τον τραπεζικό και τον ασφαλιστικό τομέα. Είναι η πρώτη φορά που ένα μέλος της γαλλικής κυβέρνησης εκείνης της περιόδου που αναγνωρίζει την ύπαρξη τέτοιας μελέτης.
Εκείνη τη στιγμή, η νέα ευρωπαϊκή συμφωνία για την Ελλάδα, που συνίσταται στην διαγραφή του 50% του χρέους της, βρίσκεται στα πρόθυρα της αποτυχίας, η ΕΕ βρίσκεται σε έναν κυκλώνα, το ευρώ δέχεται επίθεση από όλες τις πλευρές“, γράφει ο Μπαρουέν, τότε υπουργός Οικονομίας, στο βιβλίο του “Ημερολόγιο της Κρίσης”, το οποίο θα κυκλοφορήσει το Νοέμβριο, αποσπάσματα του οποίου δημοσιεύει το περιοδικό “Λ’ Εξπρές”, το οποίο κυκλοφορεί την Τετάρτη. “Το χειρότερο; Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, ένα αποτέλεσμα διάχυσης, μια θεωρία ντόμινο, η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει ντε φάκτο την έξοδο της Γαλλίας“, σημειώνει.

Έτρεμαν. Γιατί ακόμη ΔΕΝ ΗΤΑΝ έτοιμοι να δεχθούν ούτε καν τη συζήτηση για ενδεχόμενη εθελούσια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Και όχι πολύ καιρό πριν. Μόλις πριν από έναν χρόνο.
Θα κατέρρεαν τα πάντα μέσα σε διάστημα 2 ημερών, το πολύ. Εμείς όμως δεν χρησιμοποιήσαμε την μπλόφα (δείτε ΕΔΩ), και έτσι τώρα είμαστε σε πολύ χειρότερη θέση, στριμωγμένοι από την Επιτροπεία και με μια Κυβέρνηση συνεργασίας που από σήμερα και μετά (υποτίθεται πως) ισορροπεί επάνω σε λεπίδα ξυρίσματος “Astor”…