Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Σαμαράς από Θεσσαλονίκη: "Σας λέω την αλήθεια, δεν γινόταν αλλιώς"

Από το βήμα της 77ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης ο Πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς παραδέχθηκε, ότι στην κατάρτιση του επώδυνου πακέτου μέτρων, ύψους 11,5 δισ. ευρώ έγιναν και αδικίες, προέταξε το επιχείρημα πως αυτές θα είναι οι τελευταίες περικοπές και ζήτησε να υποστηριχθεί η πολιτική του για να διασωθεί η χώρα.
“Σας λέω την αλήθεια, δεν γινόταν αλλιώς…Η μείωση των δαπανών έπρεπε να γίνει έτσι κι αλλιώς. Δεν μπορεί μία χώρα να ζει με δανεικά”, είπε στην ομιλία του ο Πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι γίνεται προσπάθεια οι περικοπές να μην είναι οριζόντιες περικοπές και να είναι.


Παράλληλα ο Πρωθυπουργός έθεσε και πάλι ως αιχμή του δόρατός του, την απειλή της εξόδου της χώρας από το ευρώ, ενώ για μια ακόμη φορά προσδιόρισε ως το βασικό αντίπαλό του, το εγχώριο λόμπι της δραχμής και εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ.

Αν και δεν αναφέρθηκε ονομαστικά στον κ. Αλ. Τσίπρα, υπενθύμισε τη χθεσινή του αναφορά στη Βουλή περί Αργεντινής και μίλησε – συνεχίζοντας την προεκλογική επιχειρηματολογία του – για τις συνέπειες που θα υπάρξουν από τη χώρα εάν τεθεί εκτός ευρώ και επιστρέψει στη δραχμή. 
“Δεν ποντάρουν μόνο στην καταστροφή της χώρας, την εύχονται κιόλας” είπε με ένταση και συνέχισε σε άλλο σημείο: “Τη μάχη με το εκτός Ελλάδας λόμπι της δραχμής την κερδίζουμε, μένει να κερδίσουμε και τη μάχη με το εντός Ελλάδας λόμπι της δραχμής… Μας είπαν ότι το ευρώ δεν είναι ταμπού, αλλά δεν μας είπαν τι θα γίνει αν φύγουμε από το ευρώ. Αν βγαίναμε από το ευρώ δεν θα μειωνόταν οι συντάξεις, θα καταργούνταν.
Ο κ. Σαμαράς αν και είπε, ξαφνιάζοντας πολλούς, πως έχουν γίνει περικοπές και από κοινωνικές ομάδες που δεν έπρεπε, δεσμεύτηκε να αποκατασταθούν οι αδικίες, όταν αρχίσει να βελτιώνεται η κατάσταση στην οικονομία και εισέλθει η χώρα σε τροχιά ανάπτυξης. 
Ειδικά αναφέρθηκε στην αποκατάσταση των αδικιών στους χαμηλοσυνταξιούχους και στους ένστολους. 
Σε ένα χρονικό σημείο που γίνεται μεγάλη συζήτηση για το κατά πόσο έχουν ξεθωριάσει ή έχουν ξεχαστεί οι προεκλογικές δεσμεύσεις της Ν.Δ. και προσωπικά του ιδίου ως αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Πρωθυπουργός, προέταξε το στοιχείο ότι η κυβέρνηση είναι τρικομματική.
Θέλοντας όμως να καθησυχάσει όσους δυσανασχετούν, υποστήριξε ότι όλες οι δεσμεύσεις του ισχύουν στο ακέραιο, αλλά προσδιόρισε το χρόνο της πραγματοποίησής τους σε ορίζοντα τετραετίας. 
“Αυτές θα είναι οι τελευταίες περικοπές και προσπαθούμε να μην είναι οριζόντιες” τόνισε και συμπλήρωσε _ δημιουργώντας ερωτηματικά για το κατά πόσο πραγματικά υπήρχαν περιθώρια να γίνουν περικοπές από άλλα πεδία_, ότι “μέσα σε αυτά που κόβονται, είναι και εισοδήματα που δεν έπρεπε να αγγιχτούν”.
Και επειδή οι πολίτες, με βάσει και τις δημοσκοπήσεις είναι απογοητευμένοι και βλέπουν ζοφερό το μέλλον, ο κ. Σαμαράς θέλησε να δώσει και ελπίδα στην ομιλία του και δεσμεύτηκε ότι η Ελλάδα σε δυο χρόνια θα είναι διαφορετική, λέγοντας: “Θα έχει φανεί φως στην άκρη του τούνελ”.
Ο Πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η Ελλάδα βρέθηκε πολύ κοντά στην έξοδο από την ευρωζώνη και συμπλήρωσε ότι η προσδοκία της δραχμής που είχε δημιουργηθεί, παρέλυε την οικονομία. 
“Αυτή η προσδοκία της δραχμής παρέλυε την οικονομία μας. Το εκτός Ελλάδος λόμπι της δραχμής φάνηκε να κερδίζει τη μάχη, η Ελλάδα θα πέθαινε και θα πάθαινε πεθαίνοντας όσα καμία χώρα δεν έχει αντιμετωπίσει σε καιρό ειρήνης. Προτεραιότητα ήταν να αποτρέψουμε την καταστροφή που μας απειλούσε” είπε και μίλησε για τις κινήσεις που έγιναν και γίνονται για να ανακτηθεί η αξιοπιστία της χώρας. 
Μέσα στο πλαίσιο αυτών των κινήσεων ενέταξε και τις διαρθρωτικές αλλαγές και τις περικοπές για να αυξηθεί, όπως είπε, η ανταγωνιστικότητα και να μειωθεί το χρέος και στάθηκε ιδιαίτερα στην επόμενη δόση των 31,5 δις. ευρώ που περιμένει η ελληνική κυβέρνηση, αναφέροντας πως με το ποσό αυτό θα ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες και το Δημόσιο θα εξοφλήσει τα χρέη του προς τρίτους. 
“Θα υπάρξουν ταυτόχρονα μέτρα ανάπτυξης, που θα είναι μεγαλύτερα των περικοπών. Η επόμενη δόση του δανείου θα μείνει κατά 90% μέσα στην Ελλάδα” είπε.
Ο κ. Σαμαράς, που έβαλε και πάλι στο πρωθυπουργικό λεξιλόγιο και δημόσια τον όρο επαναδιαπραγμάτευση, διαπιστώνει αλλαγή του κλίματος διεθνώς για την Ελλάδα. Συγκεκριμένα, σημείωσε ότι η προ ημερών απόφαση του κεντρικού ευρωπαίου τραπεζίτη Μάριο Ντράγκι, δείχνει πως η λύση βρίσκεται μέσα στο ευρώ. “Η προχθεσινή απόφαση Ντράγκι δείχνει ότι η λύση βρίσκεται μέσα στο ευρώ. Φτάνει να είμαστε συνεπείς και να ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας”, δήλωσε.
Ο Πρωθυπουργός, αμέσως μετά την ομιλία του αναχώρησε για την Αθήνα, ενώ στην αστυνομοκρατούμενη Θεσσαλονίκη  – όπου το απόγευμα θα γίνουν πορείες και συγκεντρώσεις -παρέμεινε για λιγότερο από τρεις ώρες, καθώς φέτος άλλαξε πλήρως το πρόγραμμα και σταμάτησε το…κυβερνητικό πανηγύρι των παρελθόντων ετών. 
Είναι η πρώτη φορά που δεν θα γίνει η καθιερωμένη ομιλία στους παραγωγικούς φορείς και η συνέντευξη στα ΜΜΕ αύριο Κυριακή, ενώ τον συνόδευσαν ελάχιστοι υπουργοί, οι τελείως απαραίτητοι, όπως οι υπουργοί Οικονομικών και Ανάπτυξης, οι κκ. Ι. Στουρνάρας και Κ. Χατζηδάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Χρ. Σταϊκούρας
Κατά την είσοδό του ο κ. Σαμαράς είχε ολιγόλεπτη συνάντηση με μέλη της ομοσπονδίας παραπληγικών που του παρέδωσαν ένα υπόμνημα με τα αιτήματά τους και ζήτησαν να μην καταργηθούν τα επιδόματά τους. “Θέλουμε να ζήσουμε. Έχουμε δικαίωμα στη ζωή” του είπαν για να απαντήσει ο Πρωθυπουργός: “Θα κάνω ότι μπορώ”.
πηγή: Το Βήμα