Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Οι Εμπορικοί Σύλλογοι για το επίδομα ανεργίας ελευθέρων επαγγελματιών

Η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Δυτικής & Κεντρικής Μακεδονίας, με επιστολή της προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας κ. Ιωάννη Βρούτση την οποία κοινοποίησε στους Υφυπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας, κ . Νίκο Παναγιωτόπουλο και στη Γενική Γραμματέα Υπ. Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας κα Άννα Στρατινάκη, έθεσε το θέμα του επιδόματος ανεργίας των ελεύθερων επαγγελματιών.
Πιο συγκεκριμένα η επιστολή της αναφέρεται στα εξής:
Κύριε Υπουργέ,
Όπως γνωρίζετε, κατά την τελευταία διετία, η ελληνική αγορά έχει βρεθεί στο επίκεντρο μιας πρωτοφανούς ύφεσης η οποία έχει αυξήσει κατακόρυφα τον αριθμό των λουκέτων σε διάφορες επιχειρήσεις και έχει μειώσει τα έσοδα σε πολλούς κλάδους ελευθέρων επαγγελματιών. Αυτή η πολύ δυσάρεστη κατάσταση έχει έντονα αρνητικές κοινωνικές συνέπειες, αφού χιλιάδες συνάδελφοι βρίσκονται αντιμέτωποι με το φάσμα της φτώχειας και της ελλιπούς ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για τους ίδιους και τις οικογένειες τους. Για αυτόν τον λόγο έχουμε προωθήσει τη δημιουργία ενός «Ταμείου Ανεργίας» των ελευθέρων επαγγελματιών για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων. Με λύπη μας διαπιστώνουμε, ωστόσο, ότι το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας επιδεικνύει πρωτοφανή ολιγωρία για την ενεργοποίηση του «Ταμείου», θέτοντας χιλιάδες άνεργους εμπόρους και επαγγελματίες σε ένα καθεστώς ιδιότυπης «ομηρείας».

Όλοι ανεξαιρέτως οι έμποροι κληθήκαμε να καταβάλλουμε την επιπλέον εισφορά 20% το δίμηνο, που προβλέφθηκε από το νόμο 3986/2011, με μοναδικό σκοπό βέβαια να αποδοθεί ένα βοήθημα στους άτυχους συναδέλφους μας, που έπεσαν θύματα της ύφεσης και της κρίσης, χωρίς να φταίνε διόλου για τις πολύχρονες «αμαρτίες» του κράτους. Αντί αυτού και ενώ εμείς είμαστε συνεπείς στην υποχρέωσή μας και πληρώνουμε κανονικά την πρόσθετη εισφορά για παραπάνω από ένα χρόνο, τι έχουν πάρει μέχρι τώρα; Το απόλυτο τίποτα! Δεν γνωρίζουμε εάν τα επιπλέον χρήματα που καταβάλλουμε από το υστέρημά μας είναι στον ΟΑΕΔ, είναι στον ΟΑΕΕ, είναι κάπου μεταξύ αυτών, ποιός τα διαχειρίζεται, ούτε εάν συνεχίζουν να υπάρχουν ή έχουν ήδη ξοδευτεί για άλλους σκοπούς, άσχετους με το επίδομα ανεργίας.

Ο επιχειρηματίας έμπορος και ιδιαίτερα ο μικρομεσαίος πλήττεται το ίδιο αν όχι περισσότερο από τον ιδιωτικό υπάλληλο και όταν κλείνει την επιχείρησή του είναι κυριολεκτικά «επί ξύλου κρεμάμενος» και υπολογίζει πλέον σημαντικά στο βοήθημα του Ειδικού Λογαριασμού Ανεργίας υπέρ των Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολουμένων. Όμως εδώ και ένα χρόνο, αντί για την έκδοση της απαιτούμενης Υπουργικής Απόφασης για την ενεργοποίηση του νόμου, το μόνο που εισπράττουμε είναι υποσχέσεις και σχέδια που δεν νομοθετούνται.
Η απαράδεκτη αυτή κατάσταση πρέπει να σταματήσει και το κράτος να αρχίσει επιτέλους να είναι συνεπές προς τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνει απέναντι στους πολίτες. Οι έμποροι υπολογίζουμε σε αυτή την βοήθεια, που αποτελούσε αίτημα πάρα πολλών ετών και –ενώ νομοθετήθηκε- έχει μπει τόσο από την προηγούμενη κυβέρνηση όσο και από αυτήν σε ένα ιδιότυπο «καθαρτήριο». Ζητάμε να βγει από αυτό, ζητάμε να εκδοθεί η Υπουργική Απόφαση, ζητάμε να μάθουμε που πάνε και για ποιο λόγο ξοδεύονται τα λεφτά μας. Ζητάμε απλούς και κατανοητούς όρους, προϋποθέσεις υπαγωγής για όλους τους εμπόρους και αναδρομική ισχύ για την καταβολή του επιδόματος από 1-1-2012.
Σε αντίθετη περίπτωση, θα εισηγηθούμε στα ανώτατα όργανα του εμπορικού κόσμου την πανελλαδική κινητοποίηση των εμπόρων, ώστε να σταματήσουν να καταβάλλουν μία πρόσθετη εισφορά, που κατά τα φαινόμενα για αλλού ξεκίνησε και αλλού πηγαίνει. Ο καθένας, ας αναλάβει τότε τις ευθύνες του.