Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Κόσοβο: "ανεξάρτητο" από σήμερα (τουλάχιστον από τη Σεβρία)

Εξελίξεις, οι οποίες ουδείς γνωρίζει που θα οδηγήσουν, φέρνει η σημερινή ημέρα στα Βαλκάνια.
Μετά από προσπάθειες ετών (τουλάχιστον 2 δεκαετιών) σήμερα το Κόσοβο, η σερβική επαρχία που κήρυξε μονομερώς την ανεξαρτησία της στις 17 Φεβρουαρίου του 2008, γίνεται ανεξάρτητο κράτος με πλήρη εθνική κυριαρχία (έστω στα …χαρτιά, αφού η KFOR και η ευρωαστυνομία θα βρίσκονται εκεί, πανταχού παρούσες & τους Αμερικανούς με την τεράστια βάση τους).
Είχαν προηγηθεί η διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, η διάλυση της Ομοσπονδίας Σερβίας – Μαυροβουνίου, τουλάχιστον 3 πόλεμοι, φυσικά ο πόλεμος κατά της Σερβίας από το ΝΑΤΟ την άνοιξη του 1999 και μια σειρά από περίεργες δολοφονίες πολιτικών στην Σερβία και σε άλλες χώρες.
Και όλα αυτά αφού έβαλαν το χεράκι τους οι Αμερικανοί, οι Γερμανοί και οι Τούρκοι.
Οι Σέρβοι φαίνονται αδύναμοι να αντιδράσουν και παρά τα όποια διαβήματα έχουν κάνει σε διάφορους διεθνείς οργανισμούς, για μια ακόμη φορά εφαρμόζεται το δίκαιο του ισχυρού (ενώ φαίνονται και διατεθειμένοι να μην ασχοληθούν άλλο με εδαφικά θέματα, με αντάλλαγμα μια πιθανή τους είσοδο στην Ευρωπαϊκή Ένωση).

Οι ασκοί του Αιόλου έχουν ανοίξει για τα καλά στα Βαλκάνια ενώ είναι άγνωστο το χρονικό διάστημα το οποίο το Κόσοβο θα είναι “ανεξάρτητο”, αφού όλοι οι διεθνείς παρατηρητές θεωρούν πως είναι θέμα ελάχιστου χρόνου η ενσωμάτωσή του στην Αλβανία. Φυσικά είναι άγνωστο τι θα γίνει και στα νότια Βαλκάνια, αφού το αλβανικό στοιχείο δραστηριοποιείται εντονότατα (και με στρατιωτικές επιχειρήσεις, κατά διαστήματα) στην ΠΓΔΜ.