Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Ενεργειακοί "βίοι" αντίθετοι


κλικ στη εικόνα για μεγέθυνση (εικόνες από Real News)

Η Τουρκία, ένα κράτος το οποίο ζει στη σκιά του Κεμάλ και των στρατιωτικών δεν αντιλαμβάνεται τους κινδύνους και ξεκινά την οικοδόμηση τριών (3!) εγκαταστάσεων που θα φιλοξενήσουν πυρηνικούς αντιδραστήρες – στις περιοχές Ακουγιού (νότια Τουρκία), Σινώπη (στον Πόντο) και Ιγνεάντα (κοντά στα σύνορα με τη Βουλγαρία).

Μέχρι τώρα γνωρίζαμε για το Ακουγιού. Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Real, ήδη οι Τούρκοι έχουν λάβει το ΟΚ από τη Διεθνή Επιτροπή Πυρηνικής Ενέργειας – που επισκέφθηκαν το Ακουγιού στις αρχές του μήνα – για τις εργασίες που έκαναν στην περιοχή. Οι γείτονες όμως φαίνονται αποφασισμένοι να προχωρήσουν στη δημιουργία και των 3 εργοστασίων, αφού πέραν όλων των άλλων θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα εργοστάσια αυτά και για σκοπούς πέραν των ενεργειακών (αν για αυτό υπάρχει αμφιβολία από οποιονδήποτε, τότε αυτός ζει σε άλλο πλανήτη!!).
Όμως τα προβλήματα είναι πολλά, σχετίζονται κυρίως με τη σεισμικότητα της περιοχής αλλά και με την ικανότητα των Τούρκων να διαχειριστούν τα πυρηνικά απόβλητα. “…Η Τουρκία δεν μπορεί να διαχειριστεί καν τις χωματερές της, τι θα κάνει άραγε με τα πυρηνικά απόβλητα;” αναρωτιέται ο Αλέκος Κλουβάς, καθηγητής Πυρηνικής Τεχνολογίας στο ΑΠΘ.

Από την άλλη, εμείς (στην Ελλάδα) μόλις παραχωρήσαμε την πρώτη άδεια για την κατασκευή του Πάρκου Ηλιοθερμίας, στο Λασίθι της Κρήτης. Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης την περασμένη εβδομάδα ενέκρινε την άδεια εγκατάστασης της συγκεκριμένης μονάδας. Θα δημιουργηθεί κοντά στη Σητεία.
Το κόστος κατασκευής της επένδυσης θα φτάσει τα 125.000.000 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί κάτι που αναφέρει η εφημερίδα: η ενεργειακή απόδοση της ηλιοθερμίας είναι 400% μεγαλύτερη σε σχέση με τα φωτοβολταϊκά. 
Στο Δήμο της Σητείας υπολογίζουν πως τα ανταποδοτικά οφέλη  θα είναι τεράστια, αφού μόλις ξεκινήσει να λειτουργεί η εγκατάσταση τα δημοτικά έσοδα θα φτάσουν τουλάχιστον τα 750.000 ευρώ ετησίως. Και μάλιστα από “καθαρό” τρόπο παραγωγής ενέργειας.