Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Δωρεά βιβλίων στη δημοτική βιβλιοθήκη Αλεξάνδρειας από το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου

177 βιβλία, λογοτεχνικού, ιστορικού και επιστημονικού περιεχομένου, δώρισε στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Αλεξάνδρειας το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού έργου (Κ.Ι.Κ.Π.Ε.), για τον εμπλουτισμό της συλλογής της. Η δωρεά του Ιδρύματος εντάσσεται στην ενίσχυση 10 επιλεγμένων περιφερειακών βιβλιοθηκών, που υλοποιεί, σε συνεργασία με την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία Future Library (www.futurelibrary.gr), στο πλαίσιο ενός πολυετούς προγράμματος ενίσχυσης και ουσιαστικής αναβάθμισης 90 βιβλιοθηκών της ελληνικής περιφέρειας, υπό την αιγίδα του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Ο Δήμος Αλεξάνδρειας διαθέτει δύο βιβλιοθήκες,..

…την κεντρική στην Αλεξάνδρεια, με συλλογή 14.700 τόμων βιβλίων και μία στο Πλατύ, με συλλογή 7.600 βιβλίων, που καλύπτει τις ανάγκες της οικείας Ενότητας. Οι βιβλιοθήκες του Δήμου συνεργάζονται στενά με τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκης Βέροιας και την Future Library, στο πλαίσιο μνημονίων συνεργασίας που έχουν συναφθεί, με στόχο την ανάπτυξη δράσεων ενίσχυσης της αναγνωσιμότητας και την πραγματοποίηση εκδηλώσεων για το βιβλίο.
Το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου ιδρύθηκε και λειτουργεί από το 1988. Το τριμελές Διοικητικό του Συμβούλιο έχει αναλάβει την υποστήριξη μιας σειράς μακροπρόθεσμων δράσεων στον εκπαιδευτικό και επιμορφωτικό τομέα, σε συνεργασία με κοινωνικούς φορείς και πολιτιστικά ιδρύματα (Μουσείο Μπενάκη, Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, Future Library). Επίσης, κάθε χρόνο προγραμματίζει δραστηριότητες κοινωνικού έργου και πολιτιστικές παρεμβάσεις, την υλοποίηση των οποίων αναθέτει σε εξειδικευμένους εξωτερικούς συνεργάτες. Το 2001 το Ίδρυμα απέκτησε μια συλλογή χάλκινων αρχαίων και βυζαντινών νομισμάτων και μια συλλογή ελληνικού χαρτονομίσματος, με σκοπό την θέση τους στην διάθεση του στο κοινό, εντός και εκτός Ελλάδος, μέσω εξειδικευμένων και εκλαϊκευμένων εκδόσεων και εκθέσεων. Το έργο υλοποιείται σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη για τη συλλογή νομισμάτων, και με την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος για τη συλλογή των χαρτονομισμάτων. Το 2010 το ίδρυμα απέκτησε το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού αρχείου και του εικαστικού έργου (ελαιογραφίες, σχέδια, χαρακτικά) του Βασίλη Φωτιάδη, ζωγράφου και λόγιου της διασποράς. Το υλικό αυτό αφού προηγουμένως καταγραφεί και ψηφιοποιηθεί θα αξιοποιηθεί και θα τεθεί στη διάθεση του ευρέος και του εξειδικευμένου κοινού μέσω εκδόσεων και εκθέσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Η Αστική Μη-κερδοσκοπική Εταιρεία «FUTURE LIBRARY: Προώθηση Καινοτομίας, Δημιουργικότητας και Κοινωνικών Δικτύων» ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο του 2011 με την υποστήριξη του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» και οραματίζεται να φέρει τις Δημόσιες και Δημοτικές Βιβλιοθήκες της χώρας στη καρδιά των τοπικών κοινοτήτων ως μια νέα πηγή πολιτισμικού ενδιαφέροντος.