Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Αυξημένα τα κρούσματα παιδικής πορνογραφίας στο διαδίκτυο

– Εκατοντάδες υποθέσεις με θύματα αθώα παιδιά έχει εξιχνιάσει η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. «Τα περιστατικά αυξάνονται συνεχώς, ενώ τα υλικά γίνονται όλο και πιο σκληρά», λέει ο διευθυντής της Υπηρεσίας, Μ. Σφακιανάκης

– 10 χρήσιμες συμβουλές για όλους για τη χρήση του υπολογιστή.
Τα ψηφιακά ίχνη των εικόνων με υλικό παιδικής πορνογραφίας οδηγούν τους αξιωματικούς της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στην ηλεκτρονική «ταυτότητα» παιδόφιλου στην Αττική. Υστερα από εντατική έρευνα, οι αστυνομικοί καταφέρνουν να εντοπίσουν και το σπίτι του. Κλιμάκιο σπεύδει στο σημείο.
Το κουδούνι χτυπά και την πόρτα ανοίγει μια γυναίκα. Είναι γύρω στα 40, καλοντυμένη, αξιοπρεπής. Οι αστυνομικοί της εξηγούν ότι έχουν ένταλμα να ψάξουν το διαμέρισμα. Ο δικαστικός λειτουργός συστήνεται. Οι ειδικοί αρχίζουν το ψάξιμο. Στον υπολογιστή, στο γραφείο, στα συρτάρια.
Η προσοχή τους πέφτει πάνω σε ένα χρηματοκιβώτιο. Το ανοίγουν. Κρυμμένα εκεί βρίσκουν πολλά DVD. Τα βάζουν να παίξουν. Στις εικόνες, ένας άνδρας με δύο ανήλικα κορίτσια. Φαίνεται ότι τα γδύνει, τα χαϊδεύει, τα παρενοχλεί σεξουαλικά.
Στο φόντο, αναβοσβήνουν οι λάμπες του λούνα παρκ… Οι αστυνομικοί καλούν τη γυναίκα για να αναγνωρίσει τα πρόσωπα στο υλικό. Οταν τα αντικρίζει, τα δάκρυα δεν μπορούν να συγκρατηθούν. «Είναι ο άνδρας μου. Και η κόρη μας» λέει και λιποθυμά…
Όπως αποδείχθηκε, το άλλο κοριτσάκι ήταν μια φίλη της μικρής τους.
Ο άνδρας βιντεοσκοπούσε αυτό το υλικό για να το ανταλλάσσει με αντίστοιχα υλικά άλλων παιδόφιλων. Τα DVD βρέθηκαν και αποτέλεσαν το ατράνταχτο υλικό, βάσει του οποίου ο εν λόγω καταδικάστηκε τελικά σε κάθειρξη πολλών ετών…

Απανωτά περιστατικά

Πρόκειται για μία από τις εκατοντάδες υποθέσεις που έχει εξιχνιάσει η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ. Ακόμη τέσσερις αποκαλύφθηκαν τις τελευταίες μόλις τρεις μέρες. Μετά τον 42χρονο εκπαιδευτικό της Πιερίας, ένας πολύτεκνος από τη Θεσσαλονίκη, ένας αστυνομικός των ΕΚΑΜ και μια ολόκληρη οικογένεια παιδόφιλων οδηγήθηκαν ενώπιον της Δικαιοσύνης κατηγορούμενοι για κατοχή και διακίνηση υλικού παιδικής πορνογραφίας.
«Τον τελευταίο καιρό, παρατηρούμε αυξημένα ποσοστά παιδόφιλων μέσω Διαδικτύου στη χώρα μας» δηλώνει στο «Έθνος» ο αστυνομικός διευθυντής της Δίωξης Μανόλης Σφακιανάκης. «Τα περιστατικά πληθαίνουν συνεχώς, ενώ τα υλικά της παιδικής πορνογραφίας γίνονται όλο και πιο σκληρά…».
Οι περιγραφές του εξειδικευμένου αξιωματικού συγκλονίζουν. Σκηνές βίας, κτηνοβασίας, βασανιστήρια με θύματα αθώα παιδιά, ηλικίας μερικών ετών, ακόμη και μηνών.
«Το βρώμικο αυτό συνήθειο δεν γνωρίζει ηλικία και επάγγελμα» τονίζει ο Μ. Σφακιανάκης, περιγράφοντας το πώς οι αστυνομικοί βρήκαν πορνογραφικό υλικό ανηλίκων μέσα σε στάνη, αλλά και σε… άμφια αρχιμανδρίτη.
«Μαύρες» τρύπες στον νόμο
Συλλαμβάνονται, αλλά συνήθως δεν προφυλακίζονται
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, οι ηλικίες που έχουν απασχολήσει τις διωκτικές αρχές για θέματα παιδικής πορνογραφίας και παιδοφιλίας μέσω Διαδικτύου είναι άνδρες από 15 έως 72 ετών, ενώ η ηλικία των θυμάτων ξεκινά από μωρά δύο μηνών! Όπως μας ενημερώνει ο Μανόλης Σφακιανάκης, πρόκειται για άτομα υπεράνω πάσης υποψίας, που δεν διστάζουν να εκμεταλλευτούν τη θέση τους, αλλά και τη σχέση τους (μπορεί και συγγενική) για να ικανοποιήσουν τις σεξουαλικές ορέξεις τους. «Ο παιδόφιλος έχει ιδιαίτερη αδυναμία στα παιδιά και πάντα προτιμά να είναι κοντά τους δίνοντάς τους καραμέλες και γλυκά, είναι συνήθως πρακτικός και νοικοκύρης και του αρέσει να κλειδώνεται στο δωμάτιο, στο σπίτι, να κλειδώνει συρτάρια, να είναι γενικά μυστικοπαθής», μας λέει ο επικεφαλής της Δίωξης. «Αυτά τα άτομα δεν ανήκουν σε κάποια συγκεκριμένη τάξη ή επαγγελματική κατηγορία. Εχουμε πιάσει από βοσκούς και γκαρσόνια, μέχρι γιατρούς και αρχιμανδρίτες!», εξηγεί. «Το πιο τραγικό όλων, όμως, είναι ότι στην πλειονότητά τους οι άνθρωποι αυτοί είναι γονείς».
Κυκλοφορούν ελεύθεροι

Παρ’ όλο που ο νόμος 3625/07 απαντά σε πολλά θέματα που προϋπήρχαν και ταλάνιζαν τις υποθέσεις παιδικής πορνογραφίας, οι τροποποιήσεις που ακολούθησαν έχουν ως αποτέλεσμα η πλειονότητα των χρηστών παιδικής πορνογραφίας να μην προφυλακίζεται.

«Ο νόμος προβλέπει φυλάκιση έως και 10 ετών για τέτοιες πράξεις. Αν όμως ο παιδόφιλος έχει μόνιμη και γνωστή διαμονή, δεν προφυλακίζεται λόγω υπερπληθυσμού στις φυλακές!», εξηγεί ο αξιωματικός. «Όλα αλλάζουν αν έχει προχωρήσει και σε πράξη βιασμού, κάτι που συνήθως δεν προκύπτει. Αυτό που ισχύει όμως είναι ότι κάθε τέτοιο άτομο είναι εν δυνάμει βιαστής…», καταλήγει.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ

Δέκα συμβουλές – ασπίδα για γονείς και παιδιά

Οι ανήλικοι είναι εύκολα θύματα των επιτηδείων που καραδοκούν στο Διαδίκτυο. Αποτελεί την εύκολη επιλογή των παιδόφιλων, μια που το ίντερνετ -ειδικά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα σχολικά δίκτυα- είναι πια μέρος της καθημερινότητας κάθε οικογένειας.

Το «Έθνος», σε συνεργασία με τους εξειδικευμένους αξιωματικούς της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, δίνουν 10 χρήσιμες συμβουλές για όλους τους γονείς.
1 Ο υπολογιστής καλό είναι να βρίσκεται σε κοινή θέα των γονιών. Μην αφήνετε το παιδί σας να κλείνεται στο δωμάτιό του μιλώντας με τις ώρες σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή «δωμάτια» συζητήσεων (chat).
2 Αν το παιδί σας είναι κάτω των 13 ετών, μην του επιτρέπετε να δημιουργεί λογαριασμό στο facebook. Ακόμη και το ίδιο το μέσο προϋποθέτει αυτήν την ηλικία για να επιτρέψει τη δημιουργία προφίλ.
3 Αν παρ’ όλα αυτά το ανήλικο παιδί σας διαθέτει προφίλ στο facebook, συμβουλέψτε το να διατηρεί τις προσωπικές του πληροφορίες και τις φωτογραφίες του «κλειστές», ώστε να μην μπορεί να τις δει ο οποιοσδήποτε. Οι μοναδικοί διαδικτυακοί φίλοι που το παιδί είναι καλό να έχει είναι συμμαθητές που γνωρίζει.
4 Ως γονείς, μη δημοσιοποιείτε φωτογραφίες των παιδιών σας, ιδιαίτερα αυτές που φορούν μαγιό ή εσώρουχα. Αυτές μπορεί να προσελκύσουν τους παιδόφιλους.
5 Μη δίνετε ποτέ πληροφορίες μέσω των δικών τους προφίλ σε κοινωνικά δίκτυα για το πότε είναι στο σπίτι και -κυρίως- πότε λείπετε. Μπορεί να ενημερώσετε άθελά σας τους παιδόφιλους που θα σπεύσουν να… απασχολήσουν το παιδί σας.
6 Συμφωνήστε με το παιδί σας για το πόση ώρα θα σερφάρει κάθε μέρα. Απαραίτητο γι’ αυτό είναι το «συμβόλαιο» χρήσης ίντερνετ, που υπογράφουν γονείς και παιδί.
7 Μη χρησιμοποιείτε το κομπιούτερ ως baby sitter των παιδιών σας. Ασχοληθείτε μαζί τους, δώστε τους τον χρόνο και την προσοχή που χρειάζονται. Πηγαίνετε συχνές βόλτες, ώστε τα παιδιά να αντιληφθούν ότι ο αληθινός κόσμος (και οι φίλοι) είναι εκεί έξω.
8 Ενημερωθείτε τεχνολογικά για να μπορέσετε να έχετε τη διακριτική εποπτεία της χρήσης ίντερνετ του παιδιού σας. Παίξτε μαζί τους επιμορφωτικά παιχνίδια και απολαύστε τις δυνατότητες του Διαδικτύου.
9 Το βασικότερο όλων είναι η επαρκής επικοινωνία των γονιών με τα παιδιά τους. Ως γονιός, χτίστε μια σχέση εμπιστοσύνης μαζί τους. Κάντε τα να νιώσουν ότι βρίσκεστε δίπλα τους, όχι ως κριτής, αλλά ως συνοδοιπόρος και πραγματικός συμπαραστάτης τους.
10 Σε κάθε περίπτωση παρενοχλήσεων ανηλίκων και παραβίασης στοιχείων υπολογιστή και προσωπικών δεδομένων μέσω του Διαδικτύου, επικοινωνήστε με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στο τηλέφωνο 210-6476464 και 210-6476461 ή μέσω mail στο 11012@hellenicpolice.gr

Μ. Σφακιανάκης

«Όταν ξεκίνησα δεν με πίστευε κανείς…»


Όταν το 1995 ο Μανόλης Σφακιανάκης ενημέρωνε τους επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ. ότι ένα νέο είδος εγκλήματος ήταν προ των πυλών και πως θα έπρεπε να οργανωθεί ένα σχέδιο πρόληψης του διαδικτυακού εγκλήματος, οι περισσότεροι τον αντιμετώπιζαν ως γραφικό. «Μα έγκλημα μέσω Διαδικτύου; Μέσα από ένα κομπιούτερ;», τον ρωτούσαν με έντονη απορία.
Χρειάστηκε μεγάλη υπομονή και ακόμη μεγαλύτερη επιμονή, προκειμένου να πείσει τους ανωτέρους του ότι ο «μαγικός» κόσμος του Ιντερνετ, που είχε αρχίσει να γίνεται δημοφιλής και στη χώρα μας, έκρυβε κινδύνους και -κυρίως- παραβατικές πράξεις.
Η υπηρεσία έγινε Τμήμα το 2004. Τέσσερα άτομα απασχολούνταν τότε σε αυτήν. Σήμερα, 78 αστυνομικοί δουλεύουν στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, που μαζί με την Οικονομική Αστυνομία υπάγονται απευθείας στον Αρχηγό.
Μάλιστα, ανάμεσα στους 78 υπάρχει η… αφάν γκατέ της Αστυνομίας, εξειδικευμένοι αξιωματικοί με πτυχία πληροφορικής, προγραμματισμού και συστημάτων υπολογιστών που θα ζήλευαν και οι ιδιωτικές εταιρείες του είδους!
Δεν είναι τυχαίο που η Δίωξη είναι η μοναδική υπηρεσία στην ΕΛ.ΑΣ. και από τις ελάχιστες στον δημόσιο τομέα που διαθέτει ISO 9001, είναι δηλαδή πιστοποιημένη ως μία από τις πιο σύγχρονες υπηρεσίες…
ΜΑΡΙΑ ΨΑΡΑ

850 συλληφθέντες για παιδική πορνογραφία από το 2004 έως το 2012
350 αστυνομικές έρευνες έχουν πραγμα-τοποιηθεί για τον εντοπισμό και τη σύλληψη παιδόφιλων στο Διαδίκτυο

πηγή: “Έθνος”