Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Απ’ τη δεκαετία του ’50 είχαν πιάσει δουλειά οι Βρετανοί για να επιβάλλουν τους Τούρκους

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ήδη από το 1958 οι Βρετανοί θεωρούσαν πως στη Μεγαλόνησο υπήρχαν «δυο φυλές και δυο διαφορετικά έθνη”.
Σε έγγραφό που εστάλη από το υπουργείο Αποικιών στον τότε κυβερνήτη της Κύπρου στη Λευκωσία Σερ Χιού Φουτ, ο Βρετανός πρωθυπουργός Χάρολντ Μακμίλαν είχε υπογραμμίσει ότι το νησί βρίσκεται τόσο κοντά στα τουρκικά παράλια και μακριά από την Ελλάδα ενώ  αναφέρει ότι οι Τούρκοι θεωρούν την Κύπρο ως «στρατηγικό κίνδυνο εναντίον τους». Υπογραμμίζει δε ότι είναι πραγματικά αδύνατο να εξευρεθεί λύση, εκτός εάν οι Βρετανοί καταφέρουν να φέρουν μαζί όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη.

Επίσης, ο Μακμίλαν σημείωνε ότι…
…τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία είναι σύμμαχοι της Βρετανίας στο ΝΑΤΟ και πρόσθετε την ανάγκη για λύση, που να είναι αποδεκτή από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη.

Κάπως έτσι (και ξεκινώντας λίγα χρόνια νωρίτερα, ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του ’50 – από την εποχή δηλαδή που οι Βρετανοί έβλεπαν να αποσυντίθεται η Αυτοκρατορία τους), οι Τούρκοι μπήκαν με το στανιό στην υπόθεση της Κύπρου, και μάλιστα σε μια εποχή που η τουρκοκυπριακή κοινότητα στο νησί αποτελούσε ένα μικρό ποσοστό επί του συνόλου των κατοίκων. Φυσικά, τα γεγονότα του ’55 δεν είναι μια εξαίρεση αλλά σίγουρα αποτελούν μέρος ενός γενικότερου σχεδιασμού.