Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Άρθρο: Η κρίση, ο δήμος Αλεξάνδρειας και οι προτεραιότητες της δημοτικής αρχής

 
του Τάσου Τασιόπουλου
δημοτικού συμβούλου Αλεξάνδρειας
πρώην δημάρχου Αντιγονιδών
Είναι ξεκάθαρο πια, πως στην ΕΛΛΑΔΑ ό,τι είναι δημόσιο δεν είναι κανενός και άρα είναι λεηλατήσιμο. Από αυτόν τον κανόνα δεν εξαιρείται κανένας, ούτε βέβαια οι δήμοι.
Μεγαλύτερο παράδειγμα για την ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ αποτελούν τα όσα «ήρθαν» από τον παλιό δήμο Μελίκης σε κάθε επίπεδο, κυρίως όμως στο οικονομικό, καθώς ο εμπρησμός του ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ δεν κατάφερε να κρύψει ούτε τους ανέλεγκτους ισολογισμούς με τα επιλεκτικώς καμένα εντάλματα, ούτε το μη αποδοθέν ΦΠΑ της ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ, ούτε τις κακουργηματικού χαρακτήρα μηνυτήριες αναφορές.

Δεν απέχει όμως πολύ και μια τέτοια λειτουργία στην σημερινή συγκυρία της κρίσης, καθώς πολιτική δεν σημαίνει επικοινωνιακά λογίδρια του κάθε δημάρχου, αλλά πρόβλεψη.
Η κρίση δεν είναι σημερινό φαινόμενο και για έναν δήμο που στηρίζεται στις κρατικές επιχορηγήσεις είναι ανεπίτρεπτο να μην υπάρχει στοιχειώδης πρόβλεψη.

Η κρίση λοιπόν σε μια τέτοια συγκυρία απαιτεί αναδιοργάνωση δομών, αναδιάταξη υπηρεσιών και κυρίως επανεξέταση προτεραιοτήτων.
Η κρίση είναι βέβαιο πως έφερε ραγδαία επιδείνωση, το πρόβλημα όμως είναι ότι ο δήμος ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ βρέθηκε από την υπερβολή, σε συνθήκες οξύτατης έλλειψης και ο δήμαρχος στράφηκε σε θεωρίες συνωμοσίας, σε αναζήτηση αποδιοπομπαίων και σε ανέξοδες ρητορικές.
Στην αρχή η δημοτική αρχή προσπάθησε…

…να ενσπείρει φόβο, μετά θυμό, για να ακολουθήσουν η αγανάκτηση και η τιμωρητική διάθεση αντί να προσχωρήσει στην ωριμότητα. Ωριμότητα όμως σημαίνει κατανόηση των αιτιών και διάθεση για αλλαγή. Σημαίνει γνώση και αποδοχή και όχι φίμωση της μειοψηφίας στο δημοτικό συμβούλιο. Ωριμότητα σημαίνει συμμάζεμα των οικονομικών.

Με αυτά τα δεδομένα πρέπει να αποδεχτεί η πλειοψηφία του δήμου ότι εδώ που φτάσαμε δεν είναι προτεραιότητα τα εκδρομικά έξοδα των λεγόμενων αδελφοποιήσεων που στην ουσία κατάντησαν δωρεάν ταξίδια κάποιων δημοτικών συμβούλων, αλλά οι ανάγκες των εργαζομένων.
Δεν είναι προτεραιότητα η δαπάνη 60.000 ευρώ για έκδοση ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ με μοναδικό σκοπό να καλυφθεί η αγωνία για προβολή που μαζί με όλα τα άλλα πρέπει να έχει και ηθικά όρια.
Δεν είναι προτεραιότητα η διάθεση 278.000 ευρώ – όπως λέγεται και δεν διαψεύδεται – για τις καλοκαιρινές εκδηλώσεις στα «ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ» .
Είναι πολλά τα 10 χιλιάρικα για το ΦΕΣΤΙΒΑΛ γκάιντας, για να ακουστεί ένας χαιρετισμός του δημάρχου και να αποκατασταθούν ταραγμένες εκλογικές σχέσεις.
Στην σημερινή συγκυρία δεν πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα η ύπαρξη τόσων ΕΙΔΙΚΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ του δημάρχου και κυρίως η ύπαρξη πέντε ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΩΝ. Σήμερα οι επιλογές του δημάρχου, η αγωνία του, ο λόγος του και οι τοποθετήσεις του, οφείλουν να είναι συμβατές με αυτήν την πραγματικότητα και να μην προσπαθεί να την προσπεράσει τεχνηέντως, σκοπίμως και με φίμωτρο στην αντιπολίτευση.

Με το φτωχό μου το μυαλό – γιατί δεν καταλαβαίνω και πολύ – ρωτάω έναν από τους αγωνιούντες υπαλλήλους του δήμου που διατάχτηκαν και παραβρέθηκαν στην μεσημεριανή συγκέντρωση της 10ης Σεπτεμβρίου στο δημαρχείο, αν κατάλαβε κάποιος τι ήθελε με το λογύδριο του να πει ο δήμαρχος και τι είπε.
Γιατί εν τέλει στο δήμο ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ θάβονται πολύτιμοι πόροι, χάνονται οικονομικά οφέλη και ξοδιάζονται τα εναπομείναντα χωρίς εξορθολογισμό και κυρίως χωρίς διάλογο.

Και τέλος πρέπει να αντιληφθούν όλοι, πως όταν συγκαλείται το ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ δεν προεδρεύει ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ, αλλά η καθ’ ύλην αρμόδια – ή μήπως όχι – κα πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου. Προφανέστατα δε, είναι ανεπίτρεπτη τόση και τέτοια υποβάθμιση του Δημοτικού Συμβουλίου.