Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Στα σκαριά νέο ενιαίο τέλος αντί χαρατσιού και ΦΑΠ


Θα φορολογηθούν επίσης αγροί και άλλες εκτάσεις που δεν ανήκουν και καλλιεργούνται από κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Μεγάλες επιβαρύνσεις σε 5,6 εκατομμύρια φυσικά πρόσωπα και 1 εκατ. επιχειρήσεις θα φέρει το νέο ενιαίο τέλος που θα επιβληθεί στα ακίνητα από το 2013, στη θέση του «χαρατσιού» που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ και του ΦΑΠ, καθώς για τον υπολογισμό του φόρου θα υπολογίζονται όχι μόνο τα ηλεκτροδοτούμενα κτήρια, αλλά το σύνολο των ακινήτων, ακόμα και τα αγροτεμάχια, ενώ θα έχει και χαμηλό αφορολόγητο όριο. 
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ναυτεμπορική», το επικρατέστερο σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει την αντικατάσταση του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών και του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας, από ένα νέο ενιαίο φόρο. Ο νέος φόρος θα ενσωματώσει…

…το «χαράτσι», που επιβάλλεται μόνο στα κτίσματα που ηλεκτροδοτούνται, καθώς και το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, ο οποίος επιβαρύνει κτίσματα και οικόπεδα εντός σχεδίου πόλης.
Όμως, το σχέδιο του ΥΠΟΙΚ προβλέπει ότι ο νέος φόρος θα επιβάλλεται επίσης και σε ακίνητα που σήμερα απαλλάσσονται, όπως είναι οι αγροί, τα αγροτεμάχια και οι λοιπές εκτός σχεδίων πόλεων ή οικισμών εκτάσεις γης. Θα εξαιρούνται μόνο οι αγροτικές εκτάσεις οι οποίες ανήκουν και καλλιεργούνται από κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Η όποια αντικειμενική αξία των αγροτεμαχίων, θα προστίθεται στην αντικειμενική αξία των άλλων ακινήτων που τυχόν έχει ο φορολογούμενος και θα φορολογείται για το σύνολο της περιουσίας. Επίσης, το αφορολόγητο από το νέο φόρο θα είναι χαμηλό και θα οριστεί στις 100.000 ευρώ και η επιβάρυνση θα κλιμακώνεται ανάλογα με την αξία της περιουσίας, που θα εκτιμά η εφορία. 
Τα προσδοκώμενα έσοδα από το νέο φόρο υπολογίζονται σε 3 δισ. ευρώ.