Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Εισαγγελέας για τις οφειλές των τραπεζών στο Δημόσιο

Οι οικονομικοί Εισαγγελείς
Προκαταρκτική εξέταση διέταξε ο οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης για τα χρέη ύψους 530 εκατομμυρίων ευρώ των τραπεζών προς το δημόσιο από ενισχύσεις που είχαν καταβληθεί το 2008 πριν την έναρξη της κρίσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες τη διενέργεια της δικαστικής έρευνας ανέλαβε ο έτερος οικονομικός εισαγγελέας Σπύρος Μουζακίτηςκαι παραγγέλθηκε με αφορμή τόσο δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα στη Βουλή όσο και επισημάνσεις του υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Παπαδάκη, περί οφειλής μισού δισ. ευρώ των πιστωτικών ιδρυμάτων στο Δημόσιο, από την περίοδο υπουργίας του Γιώργου Αλογοσκούφη.
Ο οικονομικός Εισαγγελέας θα διερευνήσει αν προκύπτουν επιλήψιμες πράξεις και παραλείψεις τόσο από ποινικής όσο και διοικητικής πλευράς στην κατεύθυνση της διασφάλισης των συμφερόντων του δημοσίου.
 
Το βράδυ της Τετάρτης αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούραςανέφερε στην ομιλία του ότι η επιστροφή στο Δημόσιο των οφειλών των τραπεζών από το πρώτο πακέτο στήριξης τους, επί υπουργίας Γ. Αλογοσκούφη, θα δημιουργούσε «σοβαρά προβλήματα στις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών και η κυβέρνηση εξετάζει και αναζητά βέλτιστη λύση, μεριμνώντας σε κάθε περίπτωση για την διασφάλιση του εθνικού συμφέροντος».

Ειδικότερα, ο κ. Σταϊκούρας είπε πως…

…η απόδοση στο Δημόσιο, του 10% των προνομιούχων μετοχών των τραπεζών, που κατέχει από το 2008 σε αντάλλαγμα της εγγυοδοσίας των 28 δισ. ευρώ, «δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών – και η κυβέρνηση εξετάζει και αναζητά βέλτιστη λύση, μεριμνώντας σε κάθε περίπτωση για την διασφάλιση του εθνικού συμφέροντος».
Στη δευτερολογία του τόνισε ότι: «Η ελληνική Κυβέρνηση, στο πρόσφατο Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας, 28/08/2012, ζήτησε και αρχίζει να οριστικοποιείται ο τρόπος χειρισμού του συγκεκριμένου θέματος. Ξέρετε ότι εγώ και χθες τοποθετήθηκα και είπα και το ποσόν» που σημαίνει ότι τα χρήματα θα καταβληθούν στο δημόσιο παράλληλα με την οριστικοποίηση της λύσης της ανεκαφαλαιοποίησης των τραπεζών. Είναι αξιοσημείωτο ότι απ΄ όλες τις τράπεζες οι οποίες έκαναν χρήση του πακέτου των ενισχύσεων μόνο η “Πανελλήνια” ήταν συνεπής στις υποχρεώσεις που ανέλαβε.

Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών που εξετάζει το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζικών ιδρυμάτων, ο κ. Σταϊκούρας υπερασπίστηκε την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, υποστηρίζοντας πως φέρνει ήδη αποτελέσματα αλλάζοντας το κλίμα για την Ελλάδα στο εξωτερικό, αλλά και συντελώντας στην επιστροφή πάνω από 7 δισ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες.

Η ανακεφαλαιοποίηση των τελευταίων, τόνισε ο κ. Σταϊκούρας, συντελεί στην ενίσχυση της φερεγγυότητάς τους, με θετικές συνέπειες στην δυνατότητά τους να διοχετεύσουν ρευστό στην πραγματική οικονομία, με στόχο την μακροχρόνια διατηρήσιμη οικονομική ανάπτυξη.