Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Χίος: ανυπολόγιστες οι ζημίες στο νησί

Αν καεί ο κορμός των μαστιχόδεντρων, απ’ όπου βγαίνει το μαστίχι, έχει τελειώσει το δέντρο. Εάν καούν τα φύλλα στην περιφέρεια, στην περίμετρο του δέντρου, μπορεί να επανέλθει. Εάν τώρα υποθέσουμε ότι βάζουμε ένα καινούργιο μαστιχόδεντρο, για να αποδώσει όπως είναι τώρα θα πρέπει να περάσουν από πέντε έως οκτώ χρόνια. Η φωτιά καταστρέφει εκτός από την παραγωγή τη φετινή και μελλοντικές παραγωγές για πολλά πολλά χρόνια” δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου Ευθύμης Μονιάρος.
Αυτά, ως μια πρώτη πληροφορία για την καταστροφή που έχει υποστεί το νησί της Χίου από την πυρκαγιά που ακόμη καίει (για τέταρτη ημέρα).
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών, έχει πληγεί τουλάχιστον το 40% των μοναδικών σε όλο τον κόσμο μαστιχόδενδρων, ενώ σε μεγάλο βαθμό έχουν ζημιωθεί επίσης η μελισσοκομία και οι ελαιοκαλλιέργειες.
Σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση των τοπικών παραγόντων, μέχρι σήμερα πρέπει να ‘χουν καεί περισσότερα από 100.000 στρέμματα δάσους και καλλιεργήσιμων εκτάσεων.