Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Το τρενάκι του Πηλίου: μια πρόταση για βόλτα

Το τρένο αναχωρεί στις 10:00 από τα Άνω Λεχώνια και στις 15:00 από τις Μηλιές, με ενδιάμεση στάση 15΄ στην Άνω Γατζέα και στις δύο κατευθύνσεις. 

Συνήθως δεν προτείνουμε κάτι αλλά σήμερα θα κάνουμε μια εξαίρεση.
Μια ιδανική, μοναδική στο είδος της,  βόλτα για μικρούς (αλλά και…«μικρότερους»).
Μιλάμε για τη διαδρομή στα ορεινά του Πηλίου με το ιστορικό τρενάκι – τον Μουτζούρη – που παλαιότερα διένυε την απόσταση Βόλος – Μηλιές, κυλούσε πάνω στον επίσης ιστορικό σιδηρόδρομο του οποίου η κατασκευή άρχισε το 1892, με πρώτο το κομμάτι μέχρι τα Λεχώνια, για να παραδοθεί τελικά το 1896. Το υπόλοιπο κομμάτι μέχρι τις Μηλιές κατασκευάστηκε στην συνέχεια, για να τεθεί σε λειτουργία το 1903. Την επίβλεψη της κατασκευής του σιδηροδρομικού δικτύου είχε ο Εβαρίστο Ντε Κίρικο, ο πατέρας του γνωστού ζωγράφου Τζόρτζιο ντε Κίρικο, που γεννήθηκε στο Βόλο.
Το τρενάκι, το οποίο κυλά πάνω σε μια από τις στενότερες σιδηροτροχιές του κόσμου (το πλάτος της γραμμής είναι μόλις 60 εκατοστά) λειτουργεί από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο, με ειδικό πρόγραμμα κυκλοφορίας, με 1 ημερήσιο δρομολόγιο στην ορεινή διαδρομή. Ο συνολικός χρόνος διαδρομής είναι 1 ώρα και 30 λεπτά (με 15 λεπτά στάθμευση για ξεμούδιασμα, καφέ, τσίπουρο και αναψυκτικά στο γραφικό σταθμό της Άνω Γατζέας).

Με το που θα φτάσετε στις Μηλιές…

ακολουθήστε το καλντερίμι (περίπου 10-15′ διαδρομή) και πηγαίνετε στο χωριό. Μπορείτε να δείτε τη δημοτική βιβλιοθήκη, την παραδοσιακή εκκλησία καθώς και το λαογραφικό μουσείο, ενώ οι μικροί φίλοι μπορούν να παίξουν στην παιδική χαρά που βρίσκεται εκεί.


Το εισιτήριο κοστίζει 18 € και 10 € το παιδικό, για μετάβαση με επιστροφή και για απλή μετάβαση 10 € και 6 € αντίστοιχα.
Η πρόσβαση στο σιδηροδρομικό σταθμό Άνω Λεχωνίων που απέχει 12 χιλιόμετρα από το Βόλο, γίνεται από το δρόμο προς Καλά Νερά, με το λεωφορείο της γραμμής Βόλου – Λεχωνίων – Πλατανιδίων και κάνει στάση 50 μέτρα από το σταθμό. Η πρόσβαση γίνεται και με ΙΧ καθώς υπάρχει μεγάλος χώρος στάθμευσης μπροστά στο σταθμό. Υπάρχουν καφέ πινακίδες σήμανσης του σταθμού από τον παρακείμενο οδικό άξονα. Η οδική πρόσβαση στο σταθμό Μηλεών γίνεται μόνο με ΙΧ και υπάρχουν περιορισμένες θέσεις στάθμευσης στην περιοχή του σταθμού.