Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου: είχε απ’ όλα!!!

Μια συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου που τα είχε όλα η χθεσινή: μεγάλη διάρκεια (κοντά 4 ώρες συνεδρίαση για 29 θέματα), συζήτηση επί θεμάτων που πραγματικά καίνε, αναφορά σε φωτοβολταϊκά, συζήτηση για το κοινωνικό παντοπωλείο και τη λειτουργία του, ένταση για το θέμα της επικείμενης έκδοσης της εφημερίδας του Δήμου, αποχωρήσεις, αναφορά σε μηνύσεις, ένταση και υψηλούς τόνους.
Κυρίως όμως είχε αυτό που ονομάζουμε “ποδοσφαιροποίηση της πολιτικής και πολιτικοποιήση του ποδοσφαίρου”.
Εν ολίγοις (και αν τα πάρουμε από την αρχή): η αντιπολίτευση εξέφρασε τις αιτιάσεις τις αναφορικά με την αναγκαιότητα ή μη της έκδοσης ενός μηνιαίου φύλλου ενώ έγινε και αναφορά στον τρόπο με τον οποίο αυτό θα γράφεται (και φυσικά από ποιους θα γράφεται). Έγινε ιδιαίτερη αναφορά στο κόστος έκδοσης της δημοτικής εφημερίδας – το οποίο για τα σημερινά οικονομικά δεδομένα (και όχι μόνο για τα σημερινά) θα είναι ιδιαίτερα υψηλό. Πάντως αυτό το οποίο θα πρέπει να κρατήσουμε είναι η αναφορά συμβούλων της αντιπολίτευσης πως τα χρήματα που θα δοθούν για την έκδοση μιας εφημερίδας θα μπορούσαν να δοθούν για να μπουν όλα τα παιδιά στους παιδικούς σταθμούς. Καλή ήταν και η πρόταση του Γ. Απατσίδη – αν τελικά εκδοθεί το φύλλο, να κλείνει η εφημερίδα σε προεκλογικές περιόδους ή να βρεθεί κάποιος τρόπος να προβάλλονται επί ίσοις όροις όλες οι παρατάξεις προεκλογικά.

Για το θέμα της παραχώρησης δημοτικών εκτάσεων για τα φωτοβολταϊκά, έγινε γνωστό πως τελικά θα καταλήξουν σε άλλη εταιρία, η οποία ήρθε σε επαφή με τις εταιρίες που είχαν υπογράψει παλαιότερα με τον τότε δήμο Αλεξάνδρειας και θα αναλάβει αυτή το έργο. Η εταιρία αυτή ζητά τις εκτάσεις για 25ετή χρήση.
Για το κοινωνικό παντοπωλείο μάθαμε από το Συμβούλιο ότι θα διαθέτει βασικά είδη και είδη ατομικής και οικογενειακής υγιεινής, θα δημιουργηθεί στο χώρο των παλαιών αποθηκών και πως έχει ζητηθεί και η οικονομική βοήθεια του Ιδρύματος Νιάρχου. Στο συμβούλιο το οποίο θα είναι υπεύθυνο για τη λειτουργία του θα συμμετέχουν σύμβουλοι όλων των παρατάξεων (πλην της Λαϊκής Συσπείρωσης Ρουμλουκιού, που καταψήφισε το θέμα στο σύνολό του) υπό την προεδρία του Δημάρχου (ή αντιδημάρχου) θα συμμετέχουν 4 σύμβουλοι από τη δημοτική πλειοψηφία και 3 από την αντιπολίτευση.
Οι εντάσεις ξεκίνησαν με μια αναφορά στην ΔΕΥΑΑΑλ, αφού αρχικά έγινε λόγος από τον αρχηγό της αντιπολίτευσης Μπ. Γκιόνογλου σε ένα δάνειο το οποίο βρέθηκε μετά από 2 χρόνια και για αυτό κατηγόρησε τον πρόεδρο της Επιχείρισης. Ο νυν πρόεδρος της ΔΕΥΑΑΑλ κατηγορήθηκε για “αβλεψία ή αφέλεια”, αν και οι χαρακτηρισμοί στη συνέχεια αναιρέθηκαν. Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο Γ. Τζίλας και είπε πως κάνουν ό,τι μπορούν για να κρατήσουν την ΔΕΥΑΑΑλ όρθια αφού τα δάνεια είναι αρκετά και θα πρεπει να αποπληρωθούν – κραδαίνοντας και κάτι χαρτιά που μας φάνηκαν για συμβόλαια. Τότε πήρε το λόγο ο πρώην πρόεδρος (επί δημαρχίας Γκιόνογλου) Κώστας Ναλμπάντης και η συνέχεια είναι γνωστή από άλλες συνεδριάσεις: οξύτατοι χαρακτηρισμοί και αντιπαράθεση για θέματα που έχουν να κάνουν από τον ΦΠΑ της επιχείρισης και τα δάνεια που ελήφθησαν μέχρι και τα έργα που έγιναν.
Η ποδοσφαιροποίηση μας ήρθε προς το τέλος (και έφερε και την αποχώρηση της παράταξης Γκιόνογλου, περίπου 10 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα). Όλο το θέμα ξεκίνησε από την εισήγηση του αντιδημάρχου Βενιόπουλου στο θέμα για την παραχώρηση του γηπέδου του Νεοκάστρου στον αθλητικό σύλλογο “Κένταυρος Μελίκης”. Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε (όπως ειπώθηκε κατά τη συνεδρίαση) ότι στο σύλλογο αυτό πρόεδρος είναι ο δημοτικός σύμβουλος Ισαάκ Χαλκίδης. Μισή ώρα πριν τη συζήτηση του θέματος ο Ι. Χαλκίδης ρώτησε αν το γήπεδο της Μελίκης “πωλήθηκε ή όχι”. Επανέλαβε την ερώτηση του κατά τη συζήτηση του θέματος που αναφέραμε, ήρθε και η εισήγηση Βενιόπουλου και τότε πήρε φωτιά το …Κορδελιό! Αρχικά κόντρα Βενιόπουλου – Χαλκίδη, στη συνέχεια μπήκαν στη συζήτηση οι σύμβουλοι Ματσούκας και Σαρακατσάνος, φωνές, δηλώσεις και χαρακτηρισμοί που σίγουρα ΔΕΝ τιμούν το Συμβούλιο, απειλές για μηνύσεις εξ’ αιτίας όσων ακούστηκαν, μια δεκάλεπτη διακοπή που ποτέ δεν έγινε και στο τέλος η αποχώρηση της παράταξης Γκιόνογλου από τη συνεδρίαση.
Με αυτά και αυτά το συμβούλιο τελείωσε γύρω στις 00.20