Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Πατατοχυμός κατά του έλκους και της καούρας στο στομάχι

Ο …πατατοχυμός καταπολεμά την καούρα στο στομάχι και αντιμετωπίζει εν μέρει και το έλκος. Μια παλιά συνταγή από τις γιαγιάδες ήρθε να επιβεβαιωθεί και επιστημονικά!
Η καούρα στο στομάχι είναι μια κατάσταση που τυρρανάει πολύ κόσμο. Τα αίτια μπορεί να είναι διάφορα: από την κακή διατροφή μέχρι τη δράση βακτηρίων. Ειδικότερα δε για το έλκος, αυτό είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένων παθογόνων οργανισμών, εκ των οποίων πιο γνωστός είναι ο Helicobacter pylori.
Τα βακτήρια, ως γνωστό, από τον β’ παγκόσμιο πόλεμο και μετά καταπολεμούνται με αντιβιοτικά – έτσι έχουμε ξεχάσει παλιές πρακτικές με τις οποίες οι παλαιότεροι από εμάς καταπολεμούσαν διάφορες ασθένειες ή ενοχλήσεις. Τα αντιβιοτικά είναι αποτελεσματικά, όμως μπορεί να έχουν (σε κάποιους εξ’ ημών) συμπτώματα που δεν προβλέπονται για τον γενικό πληθυσμό ενώ τα βακτήρια μπορεί και να αναπτύξουν μηχανισμούς αντιμετώπισης των αντιβιωτικών και έτσι αυτά να είναι άχρηστα.
Αποσκοπώντας στη μελέτη εναλλακτικών προτάσεων επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Manchester έκαναν ένα άλμα στο παρελθόν και “έπεσαν επάνω” σε ένα παλιό γιατροσόφι: στο χυμό της πατάτας!
Ανακάλυψαν πως ορισμένα αντιβακτηριδιακά μόρια που περιέχονται στην πατάτα έχουν δράση κατά των βακτηρίων που είναι υπεύθυνα για τις καούρες, την οξύτητα και το έλκος.
Η ανακάλυψη έγινε κατά λάθος! Κατά τη διάρκεια…

…ενός κυριακάτικου γεύματος η γιαγιά μίας εκ των επιστημόνων “αποκάλυψε” σε συνάδελφό του πως για να καταπολεμήσει τις καούρες στο στομάχι θα πρέπει να χρησιμοποιήσει χυμό πατάτας, αναφέρει ο Ian Roberts, καθηγητής μικροβιολογίας στο Faculty of Life Sciences. Στη συνέχεια ο επιστήμονας έσπευσε να αγοράσει ένα σακί πατάτες ποικιλίας King Edward και ξεκίνησε τα πειράματα στο εργαστήριο.

Τα πειράματα διευρύνθηκαν (με τις δοκιμές και με άλλες ποικιλίες πατάτας) και το αποτέλεσμα ήταν θετικό.
Όταν άκουσα πως ο χυμός πατάτας καταπολεμά το έλκος ήμουν σκεπτικός” ανέφερε ο καθηγητής Roberts.
Οι ερευνητές θεωρούν πως ο χυμός της πατάτας μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εναλλακτική θεραπεία που δεν έχει παρενέργειες και που είναι οικονομική. Επίσης θεωρούν πως η προληπτική και η θεραπεία του έλκους με τον τρόπο αυτό μπορεί να οδηγήσουν στη διμιουργία μιας νέας αγοράς.
Μια ακόμη περίπτωση σύμφωνα με την οποία η λεγόμενη “λαϊκή σοφία” μπορεί να φέρει πραγματικά αποτελέσματα.