Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Πέθανε ο Νηλ Άρμστρονγκ

Σε μια περίοδο που το ενδιαφέρον για το διάστημα (σε χώρες όπως οι ΗΠΑ) επανέρχεται, άφησε χθες την τελευταία του πνοή ο πρώτος άνθρωπος που πήγε στο φεγγάρι – επισήμως, γιατί οι θεωρίες συνωμοσίας πάνε και έρχονται εδώ και 43 χρόνια.
Ο Αμερικανός πρώην αστροναύτης, Νιλ Άρμστρονγκ πέθανε χθες σε ηλικία 82 ετών.
Ήταν διοικητής της αποστολής Απόλλων 11 και έγινε ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε το πόδι του στη Σελήνη, στις 20 Ιουλίου του 1969. Καθώς πατούσε τη σκονισμένη επιφάνεια της Σελήνης, ο Άρμστρονγκ είπε: “Αυτό είναι ένα μικρό βήμα για έναν άνθρωπο, ένα τεράστιο άλμα για την ανθρωπότητα’.
Γεννήθηκε στις 5 Αυγούστου 1930 στο Οχάιο των ΗΠΑ, ήταν χειριστής αεροσκάφους στην αεροπορία ναυτικού (πολέμησε στην Κορέα), σπούδασε αεροναυπηγός, το 1955 μπήκε στην υπηρεσία “πρόδρομο” της Nasa.
το 1966 ήταν κυβερνήτης της αποστολής Gemini 8, κατά την οποία πραγματοποιήθηκε η πρώτη σύνδεση δύο διαστημοπλοίων στο διάστημα και το 1969 ήταν αυτός που κατέβηκε πρώτος από το διαστημικό όχημα στην επιφάνεια της Σελήνης.
Στη συνέχεια δούλεψε στη Nasa και στο τέλος εργάζονταν σε πανεπιστήμιο, μέχρι τη συνταξιοδότησή του.
Είπε πως είχε ξεχάσει το 1969 μια κάμερα στη Σελήνη.

Τον περασμένο Μάιο, προβλήθηκε συνέντευξη του Άρμστρονγκ (την είχε παραχωρήσει το 2011) στο αυστραλιανό τηλεοπτικό δίκτυο CPA και, μεταξύ άλλων, ευχήθηκε σύντομα να πάει κάποιος ξανά, για να του φέρει την κάμερα που ξέχασε εκεί…
“Έναν μήνα πριν την απογείωση του Apollo 11, αποφασίσαμε ότι ήμασταν αρκετά αισιόδοξοι και έτοιμοι για την πραγματοποίηση της αποστολής. Η στιγμή ήταν ξεχωριστή και αλησμόνητη, αλλά ήταν μονάχα μία στιγμή. Δεν βρισκόμασταν εκεί για να συλλογιστούμε αλλά για να κάνουμε συγκεκριμένα πράγματα. Και αυτά κάναμε”, είπε.
Ακόμη, απαντώντας σε όλους όσους πιστεύουν πως η προσσελήνωση ήταν απλώς μία απάτη είπε: “Οι άνθρωποι λατρεύουν τις θεωρίες συνωμοσίας. Παρόλο που είναι ελκυστικές, προσωπικά δεν με απασχόλησαν ποτέ γιατί είμαι σίγουρος ότι μία μέρα κάποιος θα πετάξει ξανά ως εκεί και θα βρει την κάμερα που εγώ άφησα”.