Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Κι άλλος "Καλλικράτης";;


Μια που νωρίτερα σήμερα το απόγευμα αναφερθήκαμε στο Έκτακτο Συνέδριο της ΚΕΔΕ (και στην εμφάνιση σε αυτό του υπουργού Εσωτερικών Ευρυπίδη Στυλιανίδη), ας δούμε και κάτι που γράφει ο “Μικροπολιτικός” της εφημεριδας “Τα Νέα”, πριν από λίγες ημέρες:
Ε, ΡΕ, ΓΛΕΝΤΙΑ, που θα έλεγε και ο ήρωας του Θεάτρου Σκιών. Ετσι και οι πληροφορίες για κάτι περίεργα σχέδια που καταρτίζονται στο υπουργείο Εσωτερικών επαληθευτούν, ποιος είδε τον Τόμσεν και δεν τον φοβήθηκε. Εκεί που οι τροϊκανοί απαιτούν να μειωθεί δραστικά το προσωπικό του δημόσιου τομέα και ο Στουρνάρας τους διαβεβαιώνει ότι και μειώθηκε και θα μειωθεί κι άλλο με τις εφεδρείες και τα ρέστα, από άλλη κυβερνητική πλευρά γίνονται προετοιμασίες για το αντίθετο: να αυξηθούν δηλαδή.
ΑΣ ΤΑ ΠΑΡΟΥΜΕ, όμως, με τη σειρά γιατί είναι λίγο μπερδεμένο το πράγμα. Και αυτός στον οποίο αποδίδεται το μπέρδεμα – στην πραγματικότητα μια συγκεκριμένη και αρκούντως πονηρή μεθόδευση – δεν είναι άλλος από τον υπουργό Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ο Ευριπίδης έχει έλθει σε επαφή με…

…τους 13 περιφερειάρχες και τους 325 δημάρχους της επικράτειας και τους άρχισε ένα ψηστήρι που μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές στον «Καλλικράτη» – ήτοι στον ισχύοντα χάρτη της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ο ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ζητάει από τους νυν επικεφαλής των ΟΤΑ να βάλουν κάτω την εμπειρία τους και να τον ενημερώσουν για τις ενδεχόμενες προτάσεις τους σε θέματα… χωροταξικά. Αυτό το «χωροταξικά» είναι το πρόβλημα. Στην αρχή κάποιοι θεώρησαν ότι πρόκειται για γκάφα του υπουργού – το χειρότερο που μπορεί να συμβεί αυτή τη στιγμή στην κυβέρνηση είναι να ανοίξει κουβέντα για τη χωροταξία των ΟΤΑ!
ΦΑΙΝΕΤΑΙ όμως ότι ο υπουργός το εννοεί και, όπως λέγεται, θα αντιμετωπίσει θετικά τις προτάσεις που θα καταφτάσουν στο γραφείο του για την ανασύσταση δημαρχείων, τα οποία είχαν συγχωνευθεί. Θα ζητούν νέους δήμους και αυτό πρακτικά θα οδηγήσει σε νέες θέσεις στο Δημόσιο, από δημάρχους μέχρι κλητήρες, σε νέες δημοτικές επιχειρήσεις και εν γένει σε διεύρυνση του κράτους σε αυτό το επίπεδο. Πεπειραμένος παράγων του χώρου που παρακολουθεί τα πράγματα έλεγε ότι «αν ανοίξει η όρεξη στις τοπικές κοινωνίες, δεν τις σταματάει κανείς».
ΣΤΑ ΑΛΛΑ ΚΟΜΜΑΤΑ της συγκυβέρνησης έχουν εντοπίσει τις κινήσεις Στυλιανίδη και διαβλέπουν ότι επιχειρεί να πουλήσει εκδουλεύσεις σε διάφορους τοπικούς παράγοντες – αντάξιες ενός πολιτικού στελέχους που έχει μεγάλες φιλοδοξίες. Προς το παρόν απλώς περιμένουν να δουν τι εννοεί όταν υπόσχεται στους δημάρχους και τους περιφερειάρχες ότι οι προτάσεις τους θα λάβουν χαρακτήρα «νομοθετικών πρωτοβουλιών» ή «διοικητικών παρεμβάσεων». Και έτσι και πάνε τα πράγματα για ρουσφέτια προς διάφορους τοπάρχες η κυβέρνηση θα γίνει «φλεγόμενη βάτος».
Ως γνωστόν, για τα κόμματα η τοπική αυτοδιοίκηση είναι κάτι σαν μαρμαρένια αλώνια, όταν πρόκειται να λύσουν τις διαφορές τους.

Από τον «Μικροπολιτικό” των Νέων (17/08/2012)