Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Κάρατζιτς καλεί Παπούλια ως μάρτυρα στη δίκη του


Ο Ράντοβαν Κάρατζιτς ήταν ο πολιτικός ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας κατά την περίοδο του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία (ο οποίος κακώς αναφέρεται ως “εμφύλιος” αφού όσοι γνωρίζουν ιστορία και επισκέφτηκαν έστω και μια φορά τη Γιουγκοσλαβία γνωρίζουν πως επρόκειτο για μια πολυεθνική χώρα).
Τη στιγμή αυτή ο Κάρατζιτς κατηγορείται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία για γενοκτονία, εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας για το ρόλο που διαδραμάτισε στον πόλεμο της Βοσνίας (1992-1995), κατά τον οποίο έχασαν τη ζωή τους 100.000 άνθρωποι και εκτοπίστηκαν 2,2 εκατομμύρια.
Στη δίκη του αποφάσισε να κληθεί ως μάρτυρας και ο πρώτος πολίτης της χώρας μας, ο Πρόεδρος Κάρολος Παπούλιας. “Υπάρχουν βάσιμοι λόγοι που μας κάνουν να πιστεύουμε ότι ο πρόεδρος Παπούλιας έχει…

πληροφορίες που μπορούν να υποστηρίξουν πραγματικά την υπόθεση του κατηγορούμενου” αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με το κείμενο που κατέθεσαν οι συνήγοροι του Κάρατζιτς, “Λόγω των θρησκευτικών και ιστορικών δεσμών ανάμεσα στην Ελλάδα και τους Σέρβους, ο πρόεδρος Παπούλιας ήταν ένας από τους λίγους διεθνείς συνομιλητές στους οποίους οι Σέρβοι της Βοσνίας είχαν εμπιστοσύνη και με τους οποίους μπορούσαν να μιλήσουν με απόλυτη εμπιστοσύνη […]“.

Να θυμίσουμε πως ο πόλεμος στη Βοσνία διήρκησε 3 χρόνια και οκτώ μήνες (από τις 5 Απριλίου του 1992 μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου 1995) ενώ ο Έλληνας Πρόεδρος ήταν περίπου την ίδια εποχή υπουργός των Εξωτερικών (1993-1996) καθώς και μέλος της Ομάδος Επαφής για την πρώην Γιουγκοσλαβία, μαζί με τους Γουώρεν Κρίστοφερ, Κλάους Κίνκελ, Αλέν Ζιπέ, Αντρέΐ Κόζιρεφ και Χάνς Βαν ντερ Μπρούκ.

Αν τελικά κληθεί ο Έλληνας Πρόεδρος, προτείνεται να καταθέσει στις 26 Μαρτίου 2013.