Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Αυθόρμητη Κίνηση Αγροτών: όλα είναι θετικά πλην όμως…

Ανακοίνωση για την κατάσταση που επικρατεί φέτος στον τομέα του συμπύρηνου ροδακίνου εξέδωσε η Αυθόρμητη Κίνηση Αγροτών.
Στην ανακοίνωσή της, μεταξύ άλλων, η Α.Κ.Α. Ημαθίας καλεί τους τοπικούς βουλευτές “...αντί να περιφέρονται ανά τους συνεταιρισμούς και τις βιομηχανίες, […] πρώτα να περάσουν από τα χωράφια…“.
Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση αναφέρονται τα ακόλουθα:
Το συμπύρηνο βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην κορύφωσή του. Η συγκομιδή συνεχίζεται κανονικά και χωρίς κανένα πρόβλημα. Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του προϊόντος άριστα. Οι προοπτικές του στην πορεία προς τις αγορές της Ευρώπης αλλά και του υπόλοιπου κόσμου προδιαγράφονται θαυμάσιες. Το μόνο μελανό και απροσδιόριστο σημείο είναι η τιμή παραγωγού. Κανείς από τους υπεύθυνους αυτής της κατάστασης δεν τολμά να αναλάβει την ευθύνη να πληροφορήσει τον κόσμο που μοχθεί και παλεύει για την αξία του κόπου του και του προϊόντος.

Η Ε.Κ.Ε. εκπρόσωπος της βιομηχανίας δεν έχει κανέναν λόγο να προβεί στην όποια ανακοίνωση απ’ ότι φαίνεται. Η πολιτεία αδυνατεί…

να συμβάλλει στην προστασία της τιμής του προϊόντος και του παραγωγού. Οι τοπικοί βουλευτές αντί να περιφέρονται ανά τους συνεταιρισμούς και τις βιομηχανίες, ας φροντίσουν πρώτα να περάσουν από τα χωράφια και ας βιώσουν τις αγωνίες των παραγωγών. Ούτε καν οι εκπρόσωποι της παραγωγής και των παραγωγών (Ομάδες Παραγωγών – Συνεταιρισμοί) δεν φρόντισαν να ενημερώσουν τα μέλη τους για την «συμφωνηθείσα τιμή» εάν αυτή έχει συμφωνηθεί.

Δυστυχώς και φέτος κάθε συλλογική προσπάθεια διαπραγμάτευσης από την «Διαπραγματευτική Ομάδα» έπεσε στο κενό εξ αιτίας της απροθυμίας των Ομάδων Παραγωγών και των Συνεταιρισμών να εκπροσωπηθούν ενιαία.
Κάποιαστιγμή θα πρέπει να αποδοθούν και οι ευθύνες σε όσους ευθύνονται γι αυτό το χάλι.
Και η στιγμή αυτή δεν είναι πολύ μακριά.