Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Έκτακτο Συνέδριο ΚΕΔΕ: οι δήμαρχοι ζητούν τα 2,7 δις

– Κ. Ασκούνης (πρόεδρος ΚΕΔΕ): “…την τελευταία τριετία αντιμετωπίζουμε μείωση των πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κατά 60% και της επιχορήγησης για την ΣΑΤΑ κατά 55%. Hαπόφαση της Κυβέρνησης για επιπλέον περικοπές στους πόρους της Τ.Α., κατά 29%, επιβεβαιώνει με τον πλέον δραματικό τρόπο αυτό, για το οποίο εγκαίρως είχαμε προειδοποιήσει, δηλαδή την κατάρρευση της λειτουργίας των Δήμων…”
Ο επικεφαλής της ΚΕΔΕ έκανε λόγο για «ιστορικό συνέδριο», οι αποφάσεις του οποίου θα κρίνουν το θεσμό και την επιβίωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ επισήμανε πως η «κατάρρευση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα έχει μεγαλύτερες και πιο επώδυνες συνέπειες στην κοινωνία, από τη μέχρι τούδε κατάρρευση του κεντρικού κράτους».

«Διάλυση των δήμων σημαίνει πλήρης αποδιάρθρωση του όποιου κοινωνικού ιστού έχει απομείνει ακόμη όρθιος», τόνισε χαρακτηριστικά.

Εξηγήσεις για τους χειρισμούς της κυβέρνησης ως προς τη χρηματοδότηση της τοπικής αυτοδιοίκησης έδωσε ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης κατά την ομιλία του, τονίζοντας ότι καταβάλλεται προσπάθεια να καλυφθούν αρρυθμίες και οικονομικά προβλήματα που συσσωρεύτηκαν «από τη μακρά προεκλογική περίοδο και κυρίως από τη λογική ισορροπιών της προηγούμενης περιόδου».

Μέσα σε λίγες εβδομάδες, απ’ την ημέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά της η νέα κυβέρνηση, το υπουργείο Εσωτερικών κλήθηκε να καλύψει κενά και να αντιμετωπίσει στρεβλώσεις που έπρεπε επειγόντως να αντιμετωπισθούν, για να μπορέσουν οι δήμοι να μείνουν όρθιοι και οι κοινωνικές πολιτικές ενεργές, επισήμανε.
Ο υπουργός Εσωτερικών παραδέχθηκε ότι τα τελευταία χρόνια η αυτοδιοίκηση προσφέρει πολλά, παρά την περικοπή των πόρων της κατά 60% και επανέλαβε ότι «προνοιακά επιδόματα, βρεφονηπιακοί σταθμοί, πολιτική για αστέγους και αναξιοπαθούντες, κοινωνικά παντοπωλεία, ιατρεία, Βοήθεια στο Σπίτι, συντήρηση σχολείων, μεταφορά μαθητών κ.λπ., είναι δράσεις που κρατούν την κοινωνία όρθια και δεν πρέπει επουδενί να σταματήσουν».