Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Έκτακτη σύσκεψη για τον έλεγχο και την τιμωρία των επιχειρήσεων που με τα απόβλητά τους ρυπαίνουν και υποβαθμίζουν τους υδάτινους αποδέκτες στην Ημαθία

Τη βούλησή τους για τον έλεγχο και την τιμωρία των επιχειρήσεων που με τα απόβλητά τους ρυπαίνουν και υποβαθμίζουν τους υδάτινους αποδέκτες στην Ημαθία διατράνωσε σε έκτακτη σύσκεψη, ο Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας Κώστας Καραπαναγιωτίδης. Στη σύσκεψη παρούσα ήταν και η αντιπεριφερειάρχης Πιερίας Σοφία Μαυρίδου, δεδομένου ότι η ρύπανση των υδάτινων αποδεκτών επηρεάζει τις ιχθυοκαλλιέργειες και μυδοκαλλιέργειες του Θερμαϊκού, καθώς επίσης και ο Γενικός Διευθυντής Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας Νίκος Μπουρνής. Παραβρέθηκαν επίσης στελέχη της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας, καθώς και των Διευθύνσεων Ανάπτυξης και των Τμημάτων Περιβάλλοντος Ημαθίας και Πέλλας.
Τη σύσκεψη προκάλεσε ο Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας Κώστας Καραπαναγιωτίδης, ενώ…

…η πρόσκληση έγινε από τον Αναπληρωτή Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Διονύση Ψωμιάδη, το ενδιαφέρον του οποίου ήταν εντονότατο αμέσως μετά την ενημέρωση από τον κ. Καραπαναγιωτίδη για τις πηγές, το μέγεθος της ρύπανσης και την όχληση των πολιτών των περιοχών ένθεν κακείθεν των αποδεκτών και ειδικά της Τάφρου 66. Μάλιστα ο κ. Ψωμιάδης ενημερώθηκε αμέσως μετά το τέλος της σύσκεψης από τον κ. Καραπαναγιωτίδη για τα αποτελέσματα και τις αποφάσεις της σύσκεψης δηλώνοντας την ικανοποίησή του για τα μέτρα και τις αποφάσεις που λήφθηκαν. Αντίστοιχη ενημέρωση έκανε ο κ. Καραπαναγιωτίδης και στους Αντιπεριφερειάρχες Θεσσαλονίκης Απόστολος Τζιτζικώστας και Πέλλας Θόδωρος Θεοδωρίδης.

Στη διάρκεια της πολύωρης σύσκεψης έγινε ενημέρωση-παρουσίαση των αποτελεσμάτων των πρόσφατων μετρήσεων στην Τάφρο 66, καθώς και παρουσίαση των συμπερασμάτων των φετινών αυτοψιών των υπηρεσιακών παραγόντων και των Αντιπεριφερειαρχών κ.κ. Θεοδωρίδη και Καραπαναγιωτίδη σε πολλά σημεία της Τάφρου και του Τριποτάμου.
Ακολούθως αποφασίστηκε η άμεση σύσταση Κλιμακίου Ελέγχου 24ωρης λειτουργίας, αποτελούμενο από υπηρεσιακούς παράγοντες των τεσσάρων περιφερειακών ενοτήτων, με αντικείμενο -πέραν των προβλεπόμενων ελέγχων από τις καθ’ ύλην αρμόδιες υπηρεσίες- τον εξονυχιστικό έλεγχο της λειτουργίας των βιολογικών καθαρισμών όλων των βιομηχανιών που αποβάλλουν λύματα στους υδάτινους αποδέκτες της Ημαθίας και της Πέλλας, αρχής γενομένης από αυτήν την εβδομάδα. Αποφασίστηκε επίσης να ζητηθεί από τις βιομηχανίες με έγγραφο της Διεύθυνσης Ανάπτυξης Ημαθίας και Πέλλας η σήμανση των σημείων εκβολής των λυμάτων στους αποδέκτες με την επωνυμία της επιχείρησης, ώστε να είναι κατανοητό σε όλους ποιος προκαλεί τη ρύπανση, καθώς επίσης και να καθαριστούν τα σημεία εκβολής για να γίνεται ευκολότερα και αποτελεσματικότερα ο έλεγχός τους από το Κλιμάκιο και της αρμόδιες υπηρεσίες.