Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Μια συμφωνία (όχι όμως μια οποιαδήποτε συμφωνία…!)

Όταν ο αριθμός 330 είναι μεγαλύτερος του αριθμού 2.000 (τουλάχιστον αυτόν δίνουν οι ειδικότεροι ημών)
Από το Μάρτιο του 2012 (ΕΔΩ ή ΕΔΩ) κάναμε αναφορές στο σχέδιο (τότε) της συμφωνίας που θα έκανε το Ελληνικό Δημόσιο με τη Siemens, ώστε να κλείσουν μια και καλή – και για πάντα! – οι όποιες διαφορές είχαν δημιουργηθεί μεταξύ των δυο μερών τα χρόνια που πέρασαν.
Τελικά η συμφωνία αυτή “έκλεισε” και πλέον όλοι, εκτός από καθαροί, είναι και ήσυχοι.
Μια συμφωνία που μελετήθηκε/προωθήθηκε επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και υπογράφηκε επί κυβέρνησης συνεργασίας ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ (για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους!!!).
Ο υπουργός των Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας υπέγραψε τη “Συμφωνία Συμβιβασμού» μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και των εταιρειών Siemens AG και Siemens Α.Ε., με βάση την εξουσιοδότηση που του παρείχε η Βουλή.
Τι συμπεριλαμβάνει;; Μια σειρά από επιμέρους δεσμεύσεις, η αξία των οποίων αποτελεί στην ουσία σταγόνα στο ωκεανό, αφού τα κέρδη άλλων – παρελθουσών – εμπορικών συμφωνιών των ιδίων μερών ήταν τεράστια για δυο από τους τρεις (ο τρίτος, ο …ριγμένος, γνωρίζουμε όλοι ποιος ήταν!).
Έτσι ίσως και να κλείνει από νομικής άποψης οποιαδήποτε δυνατότητα υπήρχε να διεκδικηθούν μεγάλα ποσά που έχουν χαθεί, τόσα χρόνια τώρα, από συμφωνίες για προμήθειες υλικού και τεχνογνωσίας που έχουν υπογραφεί τα τελευταία 60 χρόνια (τουλάχιστον).
Τι μας λένε πως “κερδίζουμε” με την υπογραφή;;; Διαβάστε κι ας γελάσει το χειλάκι κάθε πικραμένου:

– 80 εκατομμύρια ευρώ, για το συμψηφισμό ισόποσων απαιτήσεων της SIEMENS, που αυτή έχει έναντι διαφόρων δημοσίων φορέων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται νοσοκομεία, ΕΡΓΟΣΕ κλπ.
90 εκατομμύρια ευρώ, για μια περίοδο πέντε ετών, για τη χρηματοδότηση:
  • Φορέων που υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον και έχουν ως σκοπό την καταπολέμηση της διαφθοράς, της απάτης και του ξεπλύματος χρήματος.
  • Πανεπιστημιακών και επιστημονικών ερευνητικών προγραμμάτων, που αποσκοπούν στη βελτίωση της γνώσης και της εξειδίκευσης στους τομείς της ενέργειας, της υγείας, της βιομηχανίας, των υποδομών και της ανάπτυξης των πόλεων.
  • 100 υποτροφιών κάθε έτος, για μεταπτυχιακές σπουδές στους τομείς της ενέργειας, της υγείας, της βιομηχανίας, των υποδομών και της ανάπτυξης των πόλεων μέσω του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών ΙΚΥ.
  • Ιατρικού εξοπλισμού (συμπεριλαμβανομένης της παράδοσης, εγκατάστασης και συντήρησης του εξοπλισμού αυτού) για τα Δημόσια Νοσοκομεία, με έμφαση στα Παιδιατρικά Νοσοκομεία.
Επένδυση, εντός του 2012, ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ στην SIEMENS Ελλάδας, ώστε να διασφαλιστεί η συνεχιζόμενη παρουσία και δραστηριότητα της εταιρείας, η οποία απασχολεί σήμερα περισσότερους από 600 εργαζόμενους.
Πραγματοποίηση επένδυσης κατασκευής νέου εργοστασίου παραγωγής στην Ελλάδα, προϋπολογισμού άνω των 60 εκατομμυρίων ευρώ, που θα οδηγήσει στην απασχόληση άνω των 700 ατόμων.
Eπίσης:
Η SIEMENS θα συνεχίσει να παρέχει κάθε δυνατή υποστήριξη στις Ελληνικές Αρχές, όποτε της ζητηθεί, σε σχέση με τη συνεχιζόμενη ανάκριση κατά φυσικών προσώπων, που έχουν εμπλακεί στην υπόθεση.
Αναλαμβάνει την καταβολή της νομικής δαπάνης, με την οποία έχει επιβαρυνθεί το Ελληνικό Δημόσιο για την υπόθεση αυτή.
Και επιπλέον, εντάσσεται για μια περίοδο έως τριών ετών από την Ημερομηνία Έναρξης της Συμφωνίας, σε ένα πρόγραμμα εταιρικής συμμόρφωσης υπό ένα Επίτροπο που θα διορίσει το ελληνικό Δημόσιο.
Το τελικό κείμενο της «Συμφωνίας» που υπογράφτηκε, δεν έχει καμία διαφοροποίηση από το σχέδιο «Συμφωνίας», που ενέκρινε η Βουλή των Ελλήνων. Με μέριμνα του υπουργού Οικονομικών, η ενυπόγραφη Συμφωνία θα διαβιβαστεί στη Βουλή για ενημέρωση.