Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Τοπικά Συμβούλια Νέων


Τι είναι τα Τοπικά Συμβούλια Νέων:
Τα Τοπικά Συμβούλια Νέων αποτελούν το θεσμό που θα δώσει στους νέους την ευκαιρία να συμμετέχουν στα κοινά του τόπου τους. Είναι το καινούργιο, οργανωμένο βήμα εκπροσώπησης της νεολαίας σε κάθε Δήμο και Κοινότητα. Αποτελούν αυτόνομες δομές ενεργής συμμετοχής και έκφρασης των νέων στις τοπικές κοινωνίες. Είναι η πρώτη φορά, που σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και σε κρατικό επίπεδο, δίνεται η δυνατότητα στους νέους να εκφραστούν θεσμικά, να διατυπώσουν και να ανταλλάξουν απόψεις και να συμβάλουν στην ανάπτυξη της τοπικής τους κοινωνίας. Πέρα από κόμματα και παρατάξεις. Πέρα από μικροπολιτικές αγκυλώσεις και κολλήματα. Ο θεσμός αυτός έρχεται να ενώσει όλους τους νέους, οι οποίοι θα συνεργαστούν για την επίτευξη των κοινών τους στόχων.
Ποιοι και με ποιο τρόπο μπορούν να συμμετέχουν:
– Δικαίωμα συμμετοχής έχει κάθε εγγεγραμμένος στα δημοτολόγια του Δήμου νέος, ηλικίας 15-28 ετών.
– Η διαδικασία για να γραφτεί κανείς στο Μητρώο Νέων είναι εύκολη. Απλά κάνεις αίτηση στο Δήμο σου δείχνοντας παράλληλα και τα στοιχεία της ταυτότητάς σου.
– Μετά την εγγραφή σου στο Μητρώο Νέων μπορείς να πάρεις μέρος στην ψηφοφορία για να εκλέξεις ή να εκλεγείς εσύ ο ίδιος/ίδια ως ένα από τα μέλη του Συμβουλίου.
– Σε κάθε περίπτωση, παίρνεις μέρος στις Δημόσιες συνεδριάσεις της συνέλευσης του δημοτικού συμβουλίου Νέων, για να εκφράσεις τις απόψεις και τα θέματα που σε αφορούν. Έχεις τη δυνατότητα να ορθώσεις το ανάστημά σου και τη φωνή σου σε ότι σε απασχολεί. Έτσι, το Συμβούλιο Νέων μέσω του Προέδρου του θα προωθήσει όλες τις απόψεις, τα θέματα και τα ενδιαφέροντα των νέων της περιοχής στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου.
– Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Νέων συμμετέχει στις συνεδριάσεις του οικείου Δημοτικού Συμβουλίου, στις οποίες καλείται υποχρεωτικά και έχει δικαίωμα να εκφράζει γνώμη για θέματα σχετικά με τα ενδιαφέροντα των νέων της περιοχής του.
– Για όλες τις εκδηλώσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Νέων (ημερίδες, έρευνες, εκδηλώσεις και άλλες δραστηριότητες) προβλέπεται  συγχρηματοδότηση από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Έφθασε η ώρα, λοιπόν, η φωνή της νεολαίας της πατρίδας μας να ακουστεί δυνατά και ξεκάθαρα. Έφτασε η ώρα να κάνουμε ένα μεγάλο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση. 
Να συμμετέχουμε στα ΤΟ.ΣΥ.Ν!

Πληροφορίες:
Στην ιστοσελίδα www.tosyn.gr

Στο facebook ΤΟ.ΣΥ.Ν ΔΗΜΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ