Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Σε μεγάλες φοροαπαλλαγές προσανατολίζεται το ΥπΟικ

Σε μεγάλες περικοπές στις φοροαπαλλαγές σκέφτεται να προχωρήσει το Υπουργείο Οικονομικών.

Στο νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής της περιόδους 2012 – 2016, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή το προσεχές φθινόπωρο θα περιλαμβάνεται πρόβλεψη για περαιτέρω αύξηση φορολογικών εσόδων τουλάχιστον κατά 3 δισ. ευρώ από το δραστικό ψαλίδισμα των φοροαπαλλαγών.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο και τη Ναυτεμπορική του Σαββάτου, βασικός άξονας του νομοσχεδίου θα είναι η πλήρης κατάργηση των απαλλαγών για οικογενειακά εισοδήματα πάνω από 40.000 ευρώ, η περικοπή της έκπτωσης κατά 50% σε εισοδήματα από 25.000 ή 30.000 ως 40.000 ευρώ.

Μεταξύ αυτών που θα καταργηθούν είναι…
οι εκπτώσεις από το φόρο εισοδήματος ποσοστού 10% των δαπανών για ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, νοσήλια, ενοίκια, δίδακτρα φροντιστηρίων, ασφάλιστρα ζωής κ.α. για όσους φορολογούμενους δηλώνουν ετήσια οικογενειακά εισοδήματα πάνω από ένα όριο.

Θα καταργηθεί επίσης, η απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος για τα τεκμαρτά μισθώματα από ιδιοκατοίκηση. Ουσιαστικά θα επιβληθεί φόρος σε μη πραγματικά εισοδήματα, τα οποία, ωστόσο, η εφορία θεωρεί ότι «αποκτούν», όσοι φορολογούμενοι μένουν σε δικά τους σπίτια, με την έννοια ότι έχουν κάποιο οικονομικό όφελος, επειδή δεν πληρώνουν ενοίκιο