Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Θέλει προσοχή γιατί οι κίνδυνοι ίσως να είναι περισσότεροι από τα ωφέλη

Όπως έλεγαν παλιά στη Βρετανία, “λίγος ευρωσκεπτικισμός δεν έβλαψε ποτέ κανέναν!”

Αναφερόμενη στην πολιτική ένωση της Ερώπης, η οποία προωθείται από πολλούς εντός και εκτός ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βίβιαν Ρέντινγκ, σε συνέντευξή της στην Deutsche Welle είπε: Η δομή δεν απέχει πολύ από τη γερμανική. Στη Γερμανία υπάρχουν τα ομόσπονδα κρατίδια που έχουν δικαίωμα συναπόφασης. Έτσι βλέπω την Ευρώπη του αύριο. Χρειαζόμαστε μια ισχυρή κυβέρνηση, μια ισχυρή ευρωπαϊκή βουλή, η οποία θα εκλέγεται απευθείας από τους πολίτες. Επίσης, ο πρωθυπουργός θα πρέπει να εκλέγεται από την ευρωπαϊκή βουλή. Για την Ευρώπη χρειαζόμαστε μια κοινοβουλευτική δημοκρατία“.

Τώρα, είναι αδύνατο να υπολογιστεί πόσο συμφέρουσα θα είναι για τη χώρα μας μια πολιτική ένωση, δεδομένης της μέχρι τώρα στάσης των Ευρωπαίων σε εθνικά θέματα όπως το Κυπριακό, τα προβλήματα με τους γείτονες στο Αιγαίο, το “πρόβλημα” της ονομασίας της ΠΓΔΜ (μην ξεχνάμε πως πολλοί εταίροι χρησιμοποιούν το όνομα “Μακεδονία” στις διακρατικές τους σχέσεις με τα Σκόπια, αλλά κάνουν την παλαβή όταν πρόκειται για σχέσεις Ε.Ε. – Σκοπίων και χρησιμοποιούν το ΠΓΔΜ), τη λαθρομετανάστευση κλπ κλπ.
Η προϊστορία διδάσκει ότι δεν πρέπει να τους εμπιστευόμαστε! Επίσης, μια Ευρώπη έτσι όπως την ονειρεύονται, ίσως αρχικά να είναι τύποις δημοκρατική.
Με την πάροδο όμως του χρόνου είναι σίγουρο πως η ένωση που ονειρεύονται…

…θα μετατραπεί σε μια τεράστια γραφειοκρατική μηχανή (κατά πολύ χειρότερη από την υφιστάμενη), στην οποία οι αποφάσεις θα λαμβάνονται σε κεντρικό επίπεδο χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαιτερότητες κάθε χώρας. Ίσως γιατί σχεδιάζουν να καταργήσουν ακόμη και το δικαίωμα του βέτο (θυμάστε πιστεύουμε δήλωση Ευρωπαίων “ηγετών” για τα πιθανά δικαιώματα που θα έχουν χώρες με προβλήματα στα οικονομικά τους).
Όπως και να έχει, η Ελλάδα δεν θα πρέπει να προχωρήσει συμμετέχοντας σε μια τέτοια ένωση, ή αν αποφασίσει να το κάνει, αυτό θα πρέπει να γίνει με ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ και όχι με μια ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο, όπως έγινε ας πούμε με την ένταξή μας στην Ευρωζώνη.
Άλλωστε, δεν θα είναι η μόνη που θα μείνει εκτός!
Άσχετα με το παραμύθι που θα μας ταΐσουν πάλι για τους κινδύνους που θα διατρέχουμε αν μείνουμε εκτός. Προφανώς γιατί θα αποκρύψουν τους κινδύνους που θα διατρέχουμε αν μπούμε μέσα στην Ένωση…