Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ για τις ζημίες σε κεράσια στην Ημαθία και στην Πέλλα

Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, Θεοδόσης Κωνσταντινίδης και Ελένη Γερασιμίδου σχετικά με τις ζημιές που προκλήθηκαν στα κεράσια από χαλαζόπτωση και βροχοπτώσεις σε Ημαθία και Πέλλα.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η σχετική Ερώτηση των δύο βουλευτών: “για μια ακόμη χρονιά οι αγρότες των Νομών Ημαθίας και Πέλλας βρίσκονται σε απόγνωση αφού θα βρεθούν χωρίς εισόδημα. Αιτία οι ζημιές, που προκλήθηκαν στην παραγωγή των κερασιών από την ισχυρή χαλαζόπτωση στο πρώτο δεκαήμερο του Μάη και τις έντονες βροχοπτώσεις.
Την ίδια στιγμή και για πολλοστή φορά δε λειτούργησε το πολυδιαφημισμένο από τις Κυβερνήσεις σύστημα αντιχαλαζικής προστασίας του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ), με αποτέλεσμα να μη πετάξουν τα αεροπλάνα και να μείνουν απροστάτευτα χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων.
Εξαιτίας της μεγάλης χαλαζόπτωσης στις περιοχές της Βέροιας, της Νάουσας και της Έδεσσας υπέστησαν…
σοβαρές ζημιές οι ευρισκόμενες στο στάδιο της συγκομιδής πρώιμες ποικιλίες κερασιού.
Δεδομένου ότι για μια ακόμη χρονιά μειώθηκε το αγροτικό εισόδημα το 2011 κατά 5,6%,

Ερωτάται ο κ.Υπουργός τι μέτρα θα πάρει ώστε:
  • Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για να γίνει από τον ΕΛΓΑ άμεσα η εκτίμηση των ζημιών;
  • Να αποζημιωθούν επιτέλους δίκαια και έγκαιρα οι αγρότες, των οποίων το εισόδημα συνεχώς μειώνεται και εξαιτίας των ζημιών που κατ’ επανάληψη τα τελευταία χρόνια έχουν υποστεί;
  • Να λειτουργήσει το πολυδιαφημισμένο αντιχαλαζικό σύστημα προστασίας του ΕΛΓΑ, το οποίο θα πρέπει να προστατεύει τους αγρότες της περιοχής από ισχυρές χαλαζοπτώσεις;”

πηγή: agrotypos