Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Ας είμαστε μια φορά ρεαλιστές!

Με γεράκια εκτός των συνόρων που συνεχώς αλληθωρίζουν προς τα εδώ, είναι ολίγον δύσκολο να εφαρμόσεις ένα κυβερνητικό πρόγραμμα εξωτερικής και αμυτικής πολιτικής όπως αυτό που ανακοινώθηκε χθες.
Ας είμαστε ρεαλιστές! Στη σύγχρονη παγκόσμια κοινότητα των κρατών δυο πράγματα σε κρατούν στα πόδια σου: ισχυρή (ελεγχόμενη από το εσωτερικό) οικονομία και ισχυρή αποτρεπτική δύναμη. Όλα τα υπόλοιπα είναι για εσωτερική κατανάλωση και προεκλογικά φρου-φρου και αρώματα.
Δυστυχώς τη σήμερον ημέρα επιβιώνεις λαμβάνοντας υπόψη το δόγμα “ο εχθρός του εχθρού μου πρέπει να αντιμετωπίζεται ως φίλος μου” (άσχετα αν δεν είναι φίλος). Δεν αναζητάς προστάτες. Ισότιμους και αξιόπιστους εταίρους και συμμάχους αναζητάς που θα σε βοηθήσουν, θα σε καλύψουν, θα σε ενισχύσουν. Γιατί όλα είναι θέμα συμφερόντων. Και όταν τα εθνικά συμφέροντα θα συμπίπτουν αυτά άλλων, τότε αυτό που προέχει θα πρέπει να είναι η οικοδόμηση των κατάλληλων σχέσεων.
Δεν είμαστε μόνοι σ’ αυτό τον πλανήτη. Ούτε οι υπόλοιποι έχουν τις ίδιες διαθέσεις για συνεργασία και συμβίωση όπως έχουμε εμείς.