Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Ορκίζεται σε λίγο η νέα Κυβέρνηση


Στα θετικά το ότι έχουμε ξανά το υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης και το Ναυτιλίας.
Στα αρνητικά το ότι ενώ στη Βουλή το 20% είναι γυναίκες, στην Κυβέρνηση έχουμε μόλις 5% γυναίκες μέλη της.

ο Πρωθυπουργός της χώρας και οι 17 υπουργοί της Κυβέρνησης (εικόνα από “Έθνος”)


Ορκίζεται σε λίγο η νέα Κυβέρνηση, η οποία είναι αποτέλεσμα των εκλογών της 17ης Ιουνίου και της συνεργασίας μεταξύ ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.
Για την ιστορία να αναφερθεί πως είναι η πρώτη Κυβέρνηση συνεργασίας κομμάτων που αναδεικνύεται αμέσως μετά από εκλογές και που σκοπός της δεν είναι να οδηγήσει τη χώρα σε νέες (“μακράς πνοής” που λένε και τα ίδια τα κόμματα που συμμετέχουν σε αυτή).
Στην Κυβέρνηση συμμετέχουν συνολικά τριάντα εννέα άτομα – 37 άνδρες και δύο γυναίκες, συμμετέχουν 25 βουλευτές της ΝΔ και 14 εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα.
Ο αριθμός των υπουργείων είναι αυξημένος κατά ένα (από 15 σε 16), καθώς…
ενοποιήθηκαν τα υπουργεία Ανάπτυξης και Υποδομών, όπως και το Παιδείας με το Πολιτισμού, επανασυστάθηκαν, όμως, τρία υπουργεία: το Τουρισμού, το Ναυτιλίας και Αιγαίου, καθώς και το Μακεδονίας – Θράκης.
Οι υπουργοί είναι 17, οι αναπληρωτές υπουργοί επτά και 14 υφυπουργοί. Από το σύνολο των μελών της νέας κυβέρνησης προηγούμενη κυβερνητική θητεία έχουν 13, ενώ οι υπόλοιποι 26 ορκίζονται για πρώτη φορά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύνθεση της κυβέρνησης, το ΠΑΣΟΚ υπέδειξε πέντε μέλη και ειδικότερα τους υπουργούς Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Ευάγγελο Λιβιεράτο και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιο Τσαυτάρη, και τους υφυπουργούς Εξωτερικών Δημήτρη Κούρκουλα, Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Ελευσινιώτη και Ναυτιλίας και Αιγαίου Γιώργο Βερνίκο.
Από τη ΔΗΜΑΡ υπεδείχθησαν τέσσερα μέλη και συγκεκριμένα οι υπουργοί, υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης και Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης (που και οι δύο μετείχαν, από άλλες θέσεις, στην απελθούσα υπηρεσιακή κυβέρνηση υπό τον Π. Πικραμμένο), καθώς οι υφυπουργοί Υγείας Φωτεινή Σκοπούλη και Παιδείας Θόδωρος Παπαθεοδώρου (τον οποίον απεδέχθη και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος).

πηγή πληροφοριών και εικόνα: εφημερίδα “Το Έθνος”