Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Τι θα αλλάξει στη διαδικασία των εκλογών (αν πάμε τον Ιούνιο σε εκλογές)

Αν πάμε τελικά σε νέα εκλογική αναμέτρηση μέσα στον Ιούνιο, οι εκλογές θα διεξαχθούν με τελείως διαφορετικό τρόπο και σε τελείως διαφορετικό τοπίο (δεν αναφερόμαστε στο πολιτικό τοπίο, το οποίο έχει αλλάξει αφού η “Μεταπολίτευση” θεωρείται πλέον παρελθούσα κατάσταση).
Αναφερόμαστε αρχικά στον τρόπο με τον οποίο θα ψηφίσουμε: σταυρός προτίμησης γιοκ! Οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με λίστα. Τη λίστα την καθορίζουν τα κόμματα και αυτό γίνεται με βάση δυο πράγματα: το πόσο κοντά στο “αρχηγικό κλίμα” εκάστου κόμματος είναι ο υποψήφιος – κυρίως αυτό και μην τρώτε παραμύθι – και δευτερευόντως το τι έχει κάνει στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις ο υποψήφιος.
Το άλλο που αλλάζει είναι ο αριθμός των εδρών σε διάφορες εκλογικές περιφέρειες. 
Το άρθρο 54 παρ. 2 αναφέρει συγκεκριμένα: “O αριθμός των βουλευτών κάθε εκλογικής περιφέρειας ορίζεται με προεδρικό διάταγμα, με βάση το νόμιμο πληθυσμό της περιφέρειας που προκύπτει, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, από τους εγγεγραμμένους στα οικεία δημοτολόγια, όπως νόμος ορίζει. Τα αποτελέσματα της απογραφής θεωρείται ότι έχουν δημοσιευθεί με βάση τα στοιχεία της αρμόδιας υπηρεσίας μετά την πάροδο ενός έτους από την τελευταία ημέρα διεξαγωγής της.”
Πότε είχαμε την τελευταία γενική απογραφή; Μα μόλις πέρυσι τον Μαΐο, υπό την επίσημη ονομασία “Γενικές Απογραφές Κτηρίων & Πληθυσµού – Κατοικιών 2011”.
Η απογραφή τελείωσε στις 24 Μαΐου του 2011, άρα έχει παρέλθει ένας χρόνος (άσχετα αν τα επίσημα στοιχεία, λόγω της διαδικασίας επεξεργασίας τους, βγαίνουν μετά από πολύ καιρό). Οπότε θα πάμε με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν, και αφού θα πάμε έτσι τότε η Α’ Αθήνας “χάνει” 2 έδρες (και εκεί είναι που θα γίνει η μεγάλη σφαγή των υποψηφίων), η Β’ Αθήνας και η Α’ Θεσσαλονίκης “κερδίζουν” από 2 έδρες, το Υπόλοιπο Αττικής “κερδίζει” 3 έδρες, ενώ “χάνουν” από 1 έδρα οι εκλογικές περιφέρειες Αιτωλοακαρνανίας, Βοιωτίας, Καρδίτσας, Καστοριάς και Χίου.
Η Ημαθία δεν θα έχει ουδεμία μεταβολή στον αριθμό των εδρών (τετραεδρική θα παραμείνει). Θυμηθείτε όμως τι είχε δείξει η απογραφή στην Ημαθία από μια παλιά ανάρτηση της “Περισκόπησης”, ΕΔΩ