Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Σημαντική η σημερινή ημέρα για τις πολιτικές εξελίξεις

Και σήμερα είναι σημαντική ημέρα, εξαιρετικά σημαντική (πέραν του γεγονότος ότι είναι “η μέρα της μαμάς” – χρόνια πολλά στις μαμάδες όλου του κόσμου!).
Σημαντική για τη χώρα, ίσως σημαντικότερη ακόμη και από την προηγούμενη Κυριακή, ημέρα των εκλογών που έδωσαν το μήνυμα της ανάγκης για αλλαγή των πάντων.
Οι διερευνητικές απέτυχαν – ως ήταν αναμενόμενο – και πλέον το λόγο έχει ο εγγυητής του Συντάγματος και της ομαλότητας στη χώρα, ο Πρόεδρος.
Το σημείο που βρισκόμαστε είναι κομβικό: 
1) είτε συγκαλείται το Κοινοβούλιο και παραμένουμε με την ίδια Κυβέρνηση (πάλι Παπαδήμο; Πάλι Παπαδήμο!!)
2) είτε συγκαλείται το Κοινοβούλιο και συνεχίζουμε με άλλη Κυβέρνηση (όποια και αν είναι αυτή, αν ο Πρόεδρος του “ψήσει” και τα βρουν μεταξύ τους!),
3) είτε συγκαλείται το Κοινοβούλιο, διαλύεται στα εξ΄ων συνετέθη και πάμε σε εκλογές.
Δεν υπάρχουν άλλες δυνατότητες.
Η Βουλή για να διαλυθεί και να πάμε σε νέες εκλογές μέσα στον Ιούνιο πρέπει να συγκληθεί πρώτα. Αν και πολλοί συνταγματολόγοι εσχάτως αναφέρουν ότι είναι στην κρίση του Προέδρου, το σύνταγμα αναφέρει ότι ο Πρόεδρος υποχρεούται να διαλύσει τη Βουλή και να πάμε σε εκλογές με την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος.
Πολλά ακούγονται για παραγραφή αδικημάτων αν διαλυθεί η Βουλή (με την προϋπόθεση να συγκληθεί πρώτα, έστω και για μια ώρα). Ο νομοθέτης όμως είναι σαφής, όσο δεν παίρνει: η παραγραφή επέρχεται μέν σε επόμενη βουλευτική περίοδο, αλλά μόνο στην 2η σύνοδο αυτής της επόμενης (όποια είναι) περιόδου. Οπότε, φυσικό επακόλουθο είναι αν δεν υπάρξει 2η σύνοδος να μην υπάρξει και παραγραφή.
Όσο αφορά τα δημογραφικά στοιχεία: αναγκαστικά – είτε η ΕΛΣΤΑΤ είναι έτοιμη, είτε όχι – η επόμενες εκλογές θα γίνουν με τα στοιχεία της απογραφής του 2011 (δείτε τις αλλαγές που θα γίνουν ΕΔΩ, σε παλαιότερη ανάρτηση της “Περισκόπησης”). Πάντως είναι ευθύνη της το αν έχει ολοκληρωθεί ή όχι η επεξεργασία των στοιχείων που έχουν συλλεχθεί από την προηγούμενη απογραφή. Θα πρέπει όμως να ξεκαθαρίσει κάτι:  η απογραφή ΔΕΝ έχει σχέση με τη διαμόρφωση του αποτελέσματος! Έχει σχέση με τη διαμόρφωση του εκλογικού χάρτη, όσον αφορά τις έδρες και την κατανομή τους. Τίποτε περισσότερο (απλά ό,τι και να επιλεγεί τα εκλογοδικεία θα έχουν πολλή δουλειά λόγω προσφυγών των επιλαχόντων).
Οπότε, τελειώνοντας: όλα παίζονται σήμερα και αύριο, όλα εξαρτώνται (αφού τα …καμάρια μας δεν στάθηκαν ικανά να αποκωδικωποιήσουν το μήνυμα των εκλογών και να βρουν σημεία σύγκλησης που θα βοηθήσουν στη σωτηρία της χώρας) από τον Πρόεδρο.
*και κάτι για το τέλος: αν συγκληθεί το Κοινοβούλιο (έστω και για μια στιγμή, που λέει ο λόγος) και δείτε να αλλάζει και ο εκλογικός νόμος μην παραξενευτείτε!!! Οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με λίστα. Και αυτό δε συμφέρει κανέναν, ειδικά τους “χασούρηδες” των εκλογών της 6ης Μαΐου!
Γιατί αν πάνε σε εκλογές με λίστα, ουδείς εκ των υποψηφίων βουλευτών που δεν έχουν ελπίδα – επειδή ΔΕΝ θα βρίσκονται σε εκλόγιμη θέση μέσα στη λίστα/ψηφοδέλτιο – θα έχει τη διάθεση να τρέξει για να φέρει ψήφους στο κόμμα του. Πάμε ένα στοίχημα πως στην Ημαθία π.χ. θα τρέχουν μόνο οι δυο πρώτοι της λίστας;;