Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Προεκλογική δραστηριότητα υποψηφίων: Θ. Γικόνογλου στη Βέροια τη Δευτέρα το βράδυ

Την κεντρική του προεκλογική ομιλία σε αίθουσα του ξενοδοχείου “Αιγές Μέλαθρον” (στη Βέροια) πραγματοποιήσε ο υποψήφιος βουλευτής (ΠΑΣΟΚ) Θανάσης Γικόνογλου.
Στην ομιλία του, που έγινε μπροστά σε μεγάλο αριθμό παρευρισκομένων ο Γικόνογλου είπε τα ακόλουθα:
“Φίλες και Φίλοι,
Αγαπητοί Συμπολίτες μου,
Είναι μεγάλη τιμή για μένα να σας ξανά βλέπω όλους εδώ. Βρισκόμαστε και πάλι μαζί σε έναν ακόμη κοινό αγώνα. Τον αγώνα για την «επανεκκίνηση» της χώρας.
Ίσως στο δυσκολότερο αγώνα που έχουμε δώσει από την αρχή της Μεταπολίτευσης ως σήμερα.
Έναν αγώνα όμως που έχουμε την ιστορική υποχρέωση να κερδίσουμε για το μέλλον το παιδιών μας, για την εθνική αξιοπρέπεια, για τη συλλογική μας ευημερία, για το αύριο του τόπου μας.
Ξεκινώντας το 2009…

ως νεοεκλεγείς Βουλευτής με τη δική σας εμπιστοσύνη, εισήλθα στον πολιτικό βίο της χώρας με άλλα δεδομένα, όνειρα και προσδοκίες. Τις κοινές μας προσδοκίες για μια καλύτερη Ελλάδα, για μια Ημαθία με φωνή και δύναμη.

Δυστυχώς για όλους μας, οι έκτακτες οικονομικές συνθήκες που στην πορεία προέκυψαν ανέτρεψαν κάθε σχέδιο, κάθε προσωπικό και συλλογικό όραμα.
Δε σας κρύβω ότι αυτά τα δυόμιση χρόνια της διαδρομής μου ως Βουλευτής, κλήθηκα σε πολλές στιγμές να πάρω τις δυσκολότερες αποφάσεις της ζωής μου τόσο σε προσωπικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο.
Αποφάσεις αντίθετες με τις προσωπικές μου πεποιθήσεις και με την ιδεολογική παράδοση της παράταξης που εδώ και χρόνια με συνέπεια υπηρετώ.
Δύσκολες αποφάσεις που σε κάθε περίπτωση ήταν δυσανάλογες με την πολιτική ευθύνη που μου αναλογούσε ως νέου Βουλευτή.
Παρόλο αυτά, ενώπιον σας, δηλώνω με ειλικρίνεια πως στάθηκα με υπευθυνότητα στο ύψος των ιστορικών περιστάσεων, λαμβάνοντας υπόψη το εθνικό συμφέρον και τη δέσμευσή μου ότι δε θα προδώσω την εμπιστοσύνη σας.
Από την πρώτη στιγμή δήλωσα παρόν στην πρώτη γραμμή της μάχης για να κερδίσει η χώρα αυτό τον ιδιότυπο «οικονομικό πόλεμο». Για να μην μπει ο τόπος σε μεγαλύτερες περιπέτειες.
Μέσα στο γενικευμένο κλίμα απογοήτευσης και πολιτικής αποστασιοποίησης, ακούγεται συχνά ότι όλοι οι πολιτικοί «είμαστε το ίδιο» και «αποκομμένοι από την κοινωνία».
Σε όσους διατυπώνουν τέτοιες επικίνδυνες γενικεύσεις, τους απαντώ ότι προσωπικά ουδέποτε αποκόπηκα από την κοινωνία. Ουδέποτε απομακρύνθηκα από εσάς τους προσωπικούς και πολιτικούς μου φίλους.
Ποτέ δε σταμάτησα να είμαι κοντά σας, να συνομιλούμε για όλες τις μικρές και μεγάλες έγνοιες σας, να προβληματίζομαι μαζί σας για όσα μας συμβαίνουν.
Για το λόγο αυτό, δήλωσα πολλές φορές ότι αισθάνομαι άσχημα για τη σημερινή κατάσταση. Και πώς θα μπορούσα να είμαι αδιάφορος ή ήσυχος όταν αλλάζουν όλα γύρω μας;
Γιατί αυτή η κρίση και οι επιπτώσεις των μέτρων που λήφθηκαν για την αποφυγή του μοιραίου, μας αγγίζουν όλους. Αγγίζουν κάθε φίλο, κάθε οικογενειακό μας πρόσωπο, κάθε ελληνική οικογένεια.
Υπήρξα όμως απόλυτα υπεύθυνος απέναντι σας από την αρχή αυτής της περιπέτειας. Δε σας έκρυψα ούτε στιγμή την αλήθεια και το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος.
Θα θυμάστε πολλοί από εσάς ότι σε μεγάλη πολιτική μου συγκέντρωση στη Βέροια το Γενάρη του 2010, είχα περιγράψει με λεπτομέρεια τις δύσκολες μέρες που θα έρχονταν και τη μεγάλη ανάγκη για γενναίες διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία και το κράτος.
Δυστυχώς όμως σήμερα δε βλέπω κανείς να θυμάται τους υπεύθυνους αυτής της περιπέτειας, τη μοιραία για τον τόπο διακυβέρνηση της ΝΔ της περιόδου 2004-2009, όταν χάθηκε κάθε έλεγχος και μέτρημα στα δημόσια οικονομικά.
Και σήμερα έρχονται με περισσή υποκρισία να μας κατηγορήσουν γιατί πράξαμε το αυτονόητο, να δουλέψουμε για να παραμείνει η Ελλάδα στην καρδιά της Ευρώπης, να συνεχίσει το κράτος να λειτουργεί. Να μην μπούμε σε μια πορεία χωρίς γυρισμό.
Ήταν όμως η Δημοκρατική παράταξη εκείνη που βγήκε μπροστά και ανέλαβε την ευθύνη, αγνοώντας κάθε πολιτικό κόστος μπροστά στη διάσωση της χώρας και τη διαχείριση της κρίσης.
Κάναμε βέβαια τεράστια λάθη στη διαχείριση του ζητήματος. Καθυστερήσαμε αρκετά σε πολλές αποφάσεις, με αποτέλεσμα το κόστος να ισοσταθμίζεται με οριζόντια μέτρα, που τόσο πολύ έπληξαν τις μεσαίες και χαμηλότερες εισοδηματικές τάξεις, χωρίς να έχουν φέρει ταυτόχρονα τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Πέρα όμως από τις καθυστερήσεις και τις αστοχίες, το μεγαλύτερο λάθος μας ήταν ότι αργήσουμε να κατανοήσουμε ότι το μέγεθος της κρίσης ήταν τέτοιο που μας ξεπερνούσε ως κυβέρνηση και ως παράταξη. Χρειαζόταν ευρύτερη συναίνεση.
Έπρεπε να είχαμε ακολουθήσει τη θέση του σημερινού Αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, του Ευάγγελου Βενιζέλου, να ψηφιστεί το πρώτο Μνημόνιο με αυξημένη πλειοψηφία τουλάχιστον 180 Βουλευτών για να μην έχουμε σήμερα να αντιμετωπίσουμε εκτός όλων των άλλων και τα φαινόμενα πολιτικού ακροβατισμού.
Και αναφέρομαι στις ακραίες φωνές λαϊκισμού από μεγάλο κομμάτι του πολιτικού συστήματος που είναι ικανές να εκτροχιάσουν τη δύσκολη αλλά σταθερή πορεία της ανάκαμψης και να τινάξουν στον αέρα τις συνεχείς θυσίες του ελληνικού λαού τα τελευταία χρόνια.
Το ερώτημα που τίθεται πλέον είναι ποιους τελικά θα επιλέξουμε? Εκείνους που μπροστά στη δίψα για εξουσία υπόσχονται ανεύθυνα έναν ανεδαφικό διαφορετικό δρόμο ακόμη και αυτές τις κρίσιμες ώρες για τη χώρα;
Ή εκείνους που μας οραματίζονται εκτός Ε.Ε. με μόνο σκοπό την πρόσκαιρη πολιτική τους ισχυροποίηση;
Πρέπει να ενώσουμε τη φωνή μας και δηλώσουμε ότι δεν επιθυμούμε ανεύθυνους πολιτικούς σωτήρες που φιλοδοξούν να γίνουν πρωταγωνιστές σε μια Ελλάδα δίχως αύριο.
Οι μόνοι πρωταγωνιστές της περιόδου είναι οι Έλληνες πολίτες. Όλοι εσείς που με τις θυσίες σας σηκώνετε καθημερινά το βάρος των σκληρών και σε πολλές περιπτώσεις άδικων μέτρων για να εξέλθει η χώρα από την κρίση.
Ως η Δημοκρατική Παράταξη της χώρας, το ΠΑΣΟΚ οφείλει να προστατεύσει αυτή την προσπάθεια, να μην επιτρέψει οι θυσίες των πολιτών να πάνε χαμένες.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος με την αγωνιστικότητα, τη σοβαρότητα, τη γνώση και την εμπειρία του μπορεί να λειτουργήσει ως εγγυητής για τη μετάβαση από την Ελλάδα της κρίσης, στην Ελλάδα της «ανάκαμψης» και τη «δημιουργίας».
Να κάνουμε πράξη την προσδοκία μας για μια «Αυτοδύναμη Ελλάδα». Αυτή η μάχη είναι εθνική και όχι παραταξιακή. Μας αφορά όλους. Για αυτό χρειαζόμαστε ευρύτερες συνεργασίες. Όποιος ισχυρίζεται το αντίθετο είναι επικίνδυνος λαϊκιστής.
Σήμερα αποφάσισα να μην κάνω αναφορά σε εξαγγελίες. Οι μέρες είναι δύσκολες και έχετε κουραστεί να ακούτε «εύηχες» και ελκυστικές προτάσεις που συνήθως είναι απλές ασκήσεις επί χάρτου.
Απεναντίας επέλεξα να είμαι για ακόμη μια φορά ειλικρινείς μαζί σας για να διαφυλάξω την προσωπική μας σχέση.
Σχέση που με τους περισσότερους από εσάς διατηρώ πολύ μεγαλύτερο διάστημα από τη διάρκεια της Βουλευτικής μου θητείας και επιθυμώ να διατηρήσω και μετά την ολοκλήρωση της ενασχόλησής μου με την πολιτική.
Να παραμείνω ο Θανάσης που όλοι γνωρίζετε.
Αγαπητοί μου φίλοι,
Την επόμενη μέρα των εκλογών, ο τόπος χρειάζεται υπεύθυνους ανθρώπους. Ανθρώπους με πλήρη συναίσθηση της πραγματικής κατάστασης, έτοιμους να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να θυσιαστούν για την Εθνική ανάταση.
Προσωπικά, δηλώνω παρόν και πάλι στην πρώτη γραμμή της μάχης για την «επανεκκίνηση» της χώρας. Στην κοινή μας μάχη για την αναγέννηση της πατρίδας μας.
Για αυτό σας καλώ όλους να συμπορευτούμε για να πετύχουμε μαζί όλες αυτές τις μικρές ή μεγάλες νίκες που είναι αναγκαίες για κερδίσουμε ξανά το χαμένο μας ηθικό.
Για να διεκδικήσουμε το καλύτερο για τη χώρα, για την Ημαθία, για την ευημερία μας, για τα παιδιά μας.
Γεια σας φίλοι μου,
Σας ευχαριστώ από καρδιάς”