Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Παγιώνεται η ανατροπή

Από “Το Ποντίκι”

Του Σταύρου Χριστακόπουλου
Η πρώτη προεκλογική δημοσκόπηση της Pulse RC που δημοσιεύει σήμερα «Το Πο­ντίκι» επιβεβαιώνει μεν την τάση που δια­μορφώνεται επί της πρόθεσης ψήφου, όπως αυτή αποτυπώθηκε και σε άλλες έρευνες, όμως είναι ι­διαίτερα σημαντική για έναν επιπλέον λόγο: τα ευ­ρήματά της, όσο και αν είμαστε ακόμη στην έναρ­ξη της προεκλογικής περιόδου, επικυρώνουν πως η εκλογική ανατροπή του πολιτικού σκηνικού πα­γιώνεται.
Το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει ότι η δυνα­μική του κόμματος αυτού δεν περιορίζεται στην… αρνητική «ψήφο διαμαρτυρίας», αλλά επεκτείνε­ται στη θετική «ψήφο διακυβέρνησης». Η διαπίστωση αυτή δεν προκύπτει μόνο από το αποτέλε­σμα επί της «πρόθεσης ψήφου», αλλά και από το – έστω, οριακό – προβάδισμα του Αλέξη Τσίπρα σε δύο ερωτήματα που αφορούν την «ικανότητα δια­κυβέρνησης» (αυτό δηλαδή που περιγράφει ο συ­νήθης σολοικισμός «κυβερνησιμότητα»).
Το προβάδισμα, δηλαδή, στα ερωτήματα περί της «καταλληλότητας για την πρωθυπουργία» και της «καταλληλότητας για διαπραγμάτευση του μνημονίου» είναι τα στοιχεία που ενισχύουν και παγιώνουν τη νέα θέση του ΣΥΡΙΖΑ στο πολιτικό σύστημα σε πρωταγωνιστικό ρόλο.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο ΕΔΩ