Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Μια ακόμη ενδιαφέρουσα συνέντευξη του Γ. Βαρουφάκη

Μια ακόμη συνέντευξη του Γιάννη Βαρουφάκη (καθηγητή οικονομικής θεωρίας στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών) ακούσαμε πριν από λίγο στον Flash 96 – στην απογευματινή εκπομπή της Άννας Δρούζα.
Ο Βαρουφάκης είπε (πάλι) ορισμένα ενδιαφέροντα πράγματα για τη σημερινή κατάσταση στην Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα.
Συγκεκριμένα ανέφερε ότι η χώρα μας είναι η μόνη χώρα η οποία κατάφερε ταυτόχρονα να χρεοκοπήσει (όπως και να το κάνουμε, έχει δίκιο γιατί η χρεοκοπία – το default, έστω και καλυμμένη, συνέβη ως γεγονός πριν από περίπου 2,5 μήνες) αλλά και να συνεχίσει να χρωστάει τα τεράστια ποσά που χρωσούσε και πιο πριν!
Επίσης ανέφερε ότι στο σημείο που βρισκόμαστε τώρα δεν θα πρέπει να φοβόμαστε την έλλειψη χρήματος: ήδη η τελευταία δόση “ήρθε” κουρεμένη, αφού οι δανειστές μας δεν τήρησαν πρώτοι τη συμφωνία και ΔΕΝ μας έστειλαν όλο το ποσό αλλά ένα δις λιγότερο. Με τον τρόπο αυτό χρήματα στη χώρα ΔΕΝ μπήκαν αλλά όλα πήγαν στην εξόφληση δανείων. Όσο για τον τρόπο που μπορούμε να βγουμε από μάτι του κυκλώνα; Ήταν ξεκάθαρος: η επόμενη Κυβέρνηση θα πρέπει…

να “χτυπήσει” τους δανειστές στο δικό τους γήπεδο, χωρίς φανφάρες για αναδιαπραγματεύσεις των Μνημονίων. “Θα πρέπει να αρνηθούμε την επόμενη δόση. Αυτό που φοβόμασταν σαν ενδεχόμενο να το προτείνουμε” είπε.
Αναφερόμενος στα διαπραγματευτικά μας όπλα για να γλυτώσουμε από την αδιέξοδη μνημονιακή πολιτική είπε πως πρέπει να πάμε στην Ευρώπη, στην ΕΚΤ και στους δανειστές μας με ένα τρίπτυχο που θα συμπεριλαμβάνει το μόνο δρόμο που έχουμε, να μιλήσουμε με τη γλώσσα της αλήθειας: ότι δηλαδή ο μνημονιακός δρόμος ΔΕΝ οδηγεί πουθενά. Επίσης να αρνηθούμε την είπραξη της επόμενης δόσης, να αιτηθούμε να να εφαρμοστούν νέες συνθήκες όχι μόνο για εμάς αλλά και για τους υπόλοιπους Ευρωπαίους που είναι στην ίδια μοίρα με εμάς αλλά αν ενίσχυσουμε τους Ευρωπαίους που προτείνουν έναν άλλο δρόμο, διαφορετικό από αυτό της σκληρής λιτότητας.