Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Η μεσογειακή διατροφή βοηθά τους ανθρώπους να τα "εκατοστήσουν"

Η “πυραμιδα” της Μεσογειακής διατροφής – κλικ για μεγαλύτερη εικόνα
Η μεσογειακή διατροφή αποτελεί έναν από τους κυριότερους παράγοντες για μία ζωή πάνω από τα 100 έτη, σύμφωνα με μία νέα ιταλική επιστημονική έρευνα.
Η μελέτη, που αναζήτησε τα μυστικά της μακροζωίας στα ορεινά χωριά της Σικελίας, όπου ζουν αρκετοί άνθρωποι που τα έχουν ήδη εκατοστίσει, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο κοινός παρονομαστής αυτών των υπεραιωνόβιων είναι η κατανάλωση πολλών φρούτων, λαχανικών και πλήρων δημητριακών, με παράλληλη χαμηλή κατανάλωση κόκκινων κρεάτων, υδατανθράκων και γλυκών.

Οι ερευνητές του σικελικού πανεπιστημίου του Παλέρμο,…

με επικεφαλής τον Καλόγκερο Καρούζο και τη Σόνια Βάστο, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο ιατρικό περιοδικό για θέματα ανοσίας και γήρανσης “Immunity and Ageing”, μελέτησαν τα χωριά στα όρη Σικάνι στη δυτική Σικελία, όπου το ποσοστό των ατόμων άνω των 100 ετών (ο γηραιότερος που βρέθηκε, είναι 107) εμφανίζεται υπερτετραπλάσιο σε σχέση με τον εθνικό μέσο όρο της Ιταλίας.

Οι υπεραιωνόβιοι κλήθηκαν να απαντήσουν αναλυτικά για τις διατροφικές συνήθειές τους, έδωσαν τεστ αίματος, αξιολογήθηκαν οι νοητικές λειτουργίες τους με άλλα τεστ κλπ. Αυτό που προέκυψε για την υγεία των ατόμων άνω των 100 ετών, είναι ότι αυτή ήταν γενικά καλή, χωρίς σοβαρά σωματικά ή νοητικά προβλήματα, αν και ορισμένοι εμφάνιζαν απώλεια όρασης ή ακοής. Η χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδιά τους ήσαν σε φυσιολογικά επίπεδα.

Παράγων- κλειδί για τη σημασία της διατροφής σε σχέση με το υψηλό προσδόκιμο ζωής, είναι ο χαμηλός γλυκαιμικός δείκτης, που μετρά πόσο η τροφή επηρεάζει το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα του ατόμου. Οι τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη (όπως το άσπρο ψωμί) προκαλούν ταχεία αύξηση της γλυκόζης στο αίμα μετά την κατανάλωσή τους, ενώ αντίθετα οι τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (όπως τα λαχανικά και τα όσπρια) οδηγούν σε βραδύτερη αύξηση του επιπέδου του σακχάρου στο αίμα.

Οι δίαιτες με μέσο χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως είναι η μεσογειακή διατροφή, σύμφωνα με προηγούμενες έρευνες, δρουν προστατευτικά για την καρδιά και γενικότερα για την υγεία, ενώ το αντίθετο συμβαίνει με εκείνες τις δίαιτες που έχουν γενικότερα υψηλό γλυκαιμικό δείκτη και οι οποίες, μεταξύ άλλων, ευνοούν την εμφάνιση διαβήτη (τύπου 2). Οι ερευνητές τονίζουν ότι «για να φθάσει κανείς με επιτυχία σε βαθιά γεράματα, η σωστή συμβουλή είναι να ακολουθεί μία διατροφή με χαμηλές ποσότητες κορεσμένων λιπών και με μεγάλες ποσότητες φρούτων και λαχανικών».

Όλοι οι υπεραιωνόβιοι, που ήσαν σχεδόν εξίσου μοιρασμένοι ανάμεσα στα δύο φύλα, ζούσαν στο ίδιο σπίτι με την οικογένειά τους και ήσαν ενεργοί σωματικά και όχι παχύσαρκοι. Εκτός από τη μεσογειακή διατροφή, που θεωρείται ότι παίζει καθοριστικό ρόλο για την μακροζωία τους, άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν, κατά τους Ιταλούς ερευνητές, είναι ορισμένα γονίδια που ελέγχουν τη φλεγμονή, η οικογενειακή υποστήριξη, η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ κ.α.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ο αριθμός των ανθρώπων άνω των 100 ετών παγκοσμίως θα πλησιάσει τα 3,2 εκατομμύρια το 2050 και θα είναι αυξημένος κατά 18 φορές περίπου σε σχέση με τον περασμένο αιώνα, μία σαφής ένδειξη ότι, με το πέρασμα του χρόνου, το προσδόκιμο ζωής αυξάνει διεθνώς

πηγή Α.Π.Ε.