Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

ΔΕΠΑ: Ορατή πλέον η διακοπή τροφοδοσίας της χώρας με φυσικό αέριο εντός του Ιουνίου

(σημ.: για χρέη έναντι της εταιρίας στο εωτερικό και όχι για προβλήματα με το εξωτερικό!!)

της Πηνελόπης Μητρούλια

ΤON κώδωνα του κινδύνου για διακοπή της τροφοδοσίας της χώρας με φυσικό αέριο εντός του Ιουνίου κρούει ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Χάρης Σαχίνης με επιστολή του προς τους υπουργούς Οικονομικών και Ενέργειας Γιώργο Ζανιά και Γρηγόρη Τσάλτα. Ο κ. Σαχίνης ζητά την άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης για την αποκατάσταση της ρευστότητας στην ενεργειακή αγορά, τονίζοντας ότι οι οφειλές των ηλεκτροπαραγωγών προς τη ΔΕΠΑ φθάνουν πλέον τα 300 εκατ. ευρώ με αποτέλεσμα η ίδια η εταιρία να αδυνατεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις προς τους προμηθευτές της για την αγορά αερίου. 
Σύμφωνα με την επιστολή του κ. Σαχίνη το συνολικό έλλειμμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας ανέρχεται πλέον σε 400 εκατ. ευρώ και αυξάνεται καθημερινά, δημιουργώντας σοβαρότατα προβλήματα ρευστότητας στον ΑΔΜΗΕ και το ΛΑΓΗΕ που δεν αποπληρώνουν τους ηλεκτροπαραγωγούς και εκείνοι με τη σειρά τους δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους προς τη ΔΕΠΑ.

Ο κ. Σαχίνης σημειώνει εμμέσως πλην σαφώς ότι απαιτείται διαρθρωτική λύση όσον αφορά τη λειτουργία του ενεργειακού συστήματος και τονίζει ότι επειδή κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει άμεσα, η ΔΕΠΑ αναζητεί λύσεις όπως η σύναψη ομολογιακού δανείου και η τιτλοποίηση  απαιτήσεων. Ωστόσο οι λύσεις αυτές δεν είναι δυνατόν να αποδώσουν πριν από το Σεπτέμβριο και ως εκ τούτου αξιολογείται εάν η έκδοση ομολογιακού δανείου με ενέχυρο τις μετοχές του ΔΕΣΦΑ θα μπορούσε να λειτουργήσει νωρίτερα.
Βεβαίως για την προώθηση μιας τέτοιας λύσεις που αλλάζει το ιδιοκτησιακό καθεστώς του ΔΕΣΦΑ απαιτείται απόφαση της κυβέρνησης δεδομένου μάλιστα ότι η θυγατρική της ΔΕΠΑ είναι ενταγμένη στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων το οποίο έχει παγώσει λόγω εκλογών.

Ο κ. Σαχίνης τονίζει ακόμη ότι η ΔΕΠΑ το επόμενο διάστημα θα προχωρήσει σε διακοπή της παροχής αερίου και στην κατάπτωση εγγυήσεων μεγάλων πελατών της. Πάντως σημειώνει ότι ακόμη και αυτές οι ενέργειες δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα και ενδέχεται να διακοπεί η τροφοδοσία της χώρας με φυσικό αέριο εντός του Ιουνίου, με καταστροφικές συνέπειες τόσο για την ηλεκτροπαραγωγή που βασίζεται κατά 25% στο φυσικό αέριο όσο και για  όλους τους βιομηχανικούς και οικιακούς καταναλωτές.