Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Ιρανικό πετρέλαιο: τέλος οι πωλήσεις σε Ελλάδα και Ισπανία

Με τη βενζίνη να έχει πιάσει ήδη τα 2 ευρώ το λίτρο σε διάφορες περιοχές της χώρας (σίγουρα σε Δωδεκάνησα, Εύβοια, Ηράκλειο, Κεφαλλονιά και Πειραιά) και το πετρέλαιο θέρμανσης να μας …υπόσχεται ότι θα επανέλθει μετά το καλοκαίρι σε τιμή κοντά στο 1,40 ευρώ ανά λίτρο, τώρα ήρθε ένα ακόμη χτύπημα: το Ιράν και επισήμως “κόβει” τις εξαγωγές προς τη χώρα μας.
Στο θέμα είχαμε αναφερθεί ΕΔΩ και ΕΔΩ, πριν από πολύ καιρό – και στην προκείμενη περίπτωση ΔΕΝ υφίσταται θέμα αν είμαστε μέσα ή έξω απ’ το ευρώ!
Όμως, παρόλο που οι ειδικοί διαβεβαιώνουν ότι δεν τίθεται θέμα ομαλής τροφοδοσίας της χώρας σε καύσιμα – καθώς, όπως λένε, εδώ και μήνες έχουν αρχίσει σταδιακά να στρέφονται σε άλλους προμηθευτές, υπάρχει ένα μικρό …προβληματάκι: αυτοί οι προμηθευτές ΔΕΝ είναι (προς στιγμή) διαθέσιμοι για “ανοιχτή πίστωση” όπως είχε κάνει το Ιράν.
Πάντως το σίγουρο είναι ότι η χώρα μας είχε σχέση εξάρτησης: το Ιράν έφτασε το 2011 να καλύπτει το 36% των αναγκών μας, έναντι μόλις 7% το 2010. Το ποσοστό αυτό σήμερα με βάση υπολογισμούς της αγοράς βρίσκεται κάτω του 28%.