Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Ενημέρωση από Γικόνογλου για τον "αγροτικό" Φόρο Προστιθέμενης Αξίας


Με αφορμή  το πρόβλημα που ανέκυψε τις τελευταίες ημέρες με την έκδοση της εγκυκλίου ΠΟΛ. 1084/2012 που αφορά την επιστροφή του Φ.Π.Α. στους δικαιούχους αγρότες και ύστερα από σχετική επιστολή που απέστειλε στον Υπουργό Οικονομικών κ. Φίλλιπο Σαχινίδη και κοινοποίησε στον αρμόδιο ελεγκτικό φορέα (Δ.Ο.Υ. Βέροιας), ο Βουλευτής Ημαθίας, Θανάσης Γικόνογλου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Θα ήθελα να ενημερώσω τους αγρότες της περιοχής ότι σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία για την επιστροφή Φ.Π.Α. ,για ποσό ύψους έως 10.000 ευρώ δεν απαιτείται κανένας έλεγχος από τις αρμόδιες φορολογικές αρχές. Το μόνο που χρειάζεται είναι είτε μια αίτηση επιστροφής από το δικαιούχο αγρότη προς την αρμόδια Δ.Ο.Υ ή προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών στη συνεταιριστική οργάνωση που συμμετέχει, ώστε η αρμόδια Δ.Ο.Υ., ύστερα από ένα σύντομο τυπικό έλεγχο, να αποδώσει άμεσα την  επιστροφή που δικαιούται.
Σχετικά δε με την επιστροφή Φ.Π.Α. ύψους μεγαλύτερου από 10.000 ευρώ, πρότεινα με σημερινή επιστολή μου προς τον Υπουργό Οικονομικών, να ληφθεί απόφαση για τη χορήγηση μέρους του οφειλομένου ποσού στους δικαιούχους αγρότες πριν την ολοκλήρωση του προληπτικού ελέγχου των φορολογικών τους στοιχείων.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι το διάστημα του φορολογικού ελέγχου μπορεί να φτάσει έως 4 μήνες, η άμεση χορήγηση προκαταβολής κρίνεται ως επιτακτική ώστε οι αγρότες τις περιοχής να καλύψουν τις καλλιεργητικές και οικονομικές τους ανάγκες.
Μάλιστα, στην επιστολή μου προς τον Υπουργό, υπογράμμισα ότι το ύψος της προκαταβολής σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να είναι χαμηλότερο από το 50% της συνολικής επιστροφής που δικαιούται ο αγρότης.»