Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Αναθεώρηση του Συντάγματος πρότεινε ο Βενιζέλος

Αν και συνταγματολόγος και μάλιστα από τους έγκριτους (αν και είναι εκ των εμπνευστών του νόμου περί ευθύνης υπουργών, όπως ο νόμος αυτός ισχύει σήμερα) ο Βενιζέλος σήμερα πρότεινε την αναθεώρηση του Συντάγματος και ένα υβριδικό σύστημα για την εκλογή Προέδρου: αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν μπορεί να εκλεγεί με τα 3/5 της Βουλής, να εκλέγεται απευθείας από το εκλογικό σώμα. Επίσης, πρότεινε ο Πρόεδρος να έχει νέου τύπου ρυθμιστικές αρμοδιότητες.
Δηλαδή, να μην χάσουν την ευκαιρία τα κόμματα (ό,τι απομείνει μετά την 6η Μαΐου δηλαδή) να ελέγχουν την κατάσταση αλλά να ικανοποιηθεί εν μέρει και η λαϊκή βούληση (αφού δεν είναι λίγοι αυτοί που λένε ότι η Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία έχει τελειώσει και πρέπει να περάσουμε σε άλλο μοντέλο διακυβέρνησης – προφανώς για αυτό ο Βενιζέλος μιλάει στην πρότασή του και για “νέου τύπου ρυθμιστικές αρμοδιότητες” του Προέδρου).
Μεσοβέζικα πράγματα, σε μια δημοκρατία που χτυπιέται από παντού τα τελευταία χρόνια – και ειδικά από τη συμπεριφορά των ίδιων των πολιτικών…
Γιατί ή επιλέγεις αυτό που έχεις ή περνάς σε καθαρή προεδρική δημοκρατία, γλυτώνοντας από πολλά τη χώρα και το πολιτικό σύστημα.